😷В Китаї робот допомагає в боротьбі з коронавірусом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

😷В Китаї робот допомагає в боротьбі з коронавірусом

Технології&Авто
1744
Дослідники з одного з провідних університетів Китаю розробили робота, який, за їхніми словами, може допомогти врятувати життя людей на передньому краї під час спалаху коронавірусу.
Апарат складається з роботизованої руки на колесах, яка може виконувати УЗД, робити мазки з рота і слухати звуки, що видаються органами пацієнта, за допомогою стетоскопа. Такі завдання зазвичай виконуються лікарями особисто. Але з цим роботом, який оснащений камерами, медичний персонал не обов’язково повинен знаходитися в одній кімнаті з пацієнтом і навіть може перебувати в іншому місті.
“Лікарі дуже сміливі”, – сказав професор Університету Цінхуа Чжен Гант, головний конструктор робота. “Але цей вірус занадто заразний… Ми можемо використовувати роботів для виконання найнебезпечніших завдань”.
Ідея прийшла до Чженга напередодні місячного Нового року, коли в Ухані щойно ввели карантин, а кількість випадків і смертей швидко зростала з кожним днем. Як інженер Чжен хотів зробити щось, щоб зробити свій внесок у боротьбу з коронавірусом.
У перший день місячного Нового року він почув від свого друга Донга Цзяхуна, виконавчого президента Пекінської лікарні Цінхуа Чангунг, що найбільша проблема полягала в зараженні передових працівників. Зібравши команду, Чжен взявся за конвертування двох механізованих маніпуляторів за тією ж технологією, що і на космічних станціях і місячних дослідниках. За словами Чжена, роботи були майже повністю автоматизовані і могли навіть дезінфікувати себе після виконання дій, пов’язаних з контактом.
“Але відгуки лікарів полягали в тому, що було б краще, якби було менше автоматизації, оскільки особиста присутність заспокоїть пацієнта”, – сказав він.
У команди тепер є два роботи, які були випробувані лікарями в лікарнях в Пекіні. Один з них все ще перебуває в лабораторії команди в університеті, а інший – в госпіталі Уханя. За словами Чжена, якщо все піде за планом, робот може бути застосований до пацієнтів з коронавірусом в Ухані. Чжен хотів би побудувати більше таких роботів, але фінансування університету закінчилося. Роботи коштують 500 000 юанів ($72 000) за штуку. Він не планує комерціалізацію свого робота, але сподівається, що компанія візьме фінансування на себе.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас