5 головних проблем бізнесу після введення карантину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 головних проблем бізнесу після введення карантину

Фондовий ринок
2804
Врегулювання питання з орендою приміщень і обладнання, зрив термінів постачань сировини і обладнання, погашення кредитних зобов’язань бізнесу перед банками, затримка з експортом з України і невиконання зобов’язань іноземними партнерами – п’ять головних проблем, з якими підприємці, представники малого, середнього і великого бізнесу звертаються до Торгово-промисловох палати України.
Про це повідомляє прес-служба ТПП.
«З моменту введення карантину до Торгово-промислової палати України щодня надходять сотні звернень, на які наші фахівці намагаються максимально швидко дати відповідь. На підставі цих звернень ми формуємо перелік питань, які потребують врегулювання на законодавчому рівні», – сказав президент ТПП України Геннадій Чижиков.
Врегулювання питання з оплатою оренди приміщень і обладнання:
  • для вирішення цієї групи питань в ТПП ініціювали внесення змін до законодавства, і карантин було визнано форс-мажором;
  • за даними ТПП, в 95% випадків орендарі і орендодавці домовляються про врегулювання питань;
  • у випадках, коли немає взаєморозуміння, ТПП видає сертифікати про обставини форс-мажору, з якими можна захищати свої інтереси в суді.
Зрив термінів поставки продукції, сировини, комплектуючих:
  • питання стосується підприємств, на які не поширюється дія карантину. Відповідно, відсутні обставини форс-мажору;
  • в цих випадках компанії обирають різну стратегію. Одні домовляються з партнерами про нові терміни поставки. Другі – запасаються сировиною на 2-3 місяці наперед.
Врегулювання взаємин з банками:
  • це особливо гостра проблема для підприємців, мікро- та малого бізнесу, роботу яких зупинено на час карантину. Станом на січень 2020 року ці бізнес-одиниці винні банкам 6,2 млрд. грн;
  • за законодавством, відсутність грошей – не форс-мажор, і кредит потрібно погашати навіть у період карантину. Торгово-промислова палата України готує проекти змін до законодавства. Для пошуку рішень потрібен діалог банків і НБУ.
Затримки з експортом:
  • пов’язані з чергами на митниці в зв’язку з перевіркою стану здоров’я людей, які перетинають кордон – переважно водіїв вантажного автотранспорту;
  • навряд чи хтось може вплинути на ситуацію. За законодавством, вона не є форс-мажором;
  • в ТПП радять проробляти питання логістики, виходячи з оперативної інформації про завантаженість пунктів пропуску;
  • аналогічні ситуації виникають щодо транзиту через інші країни. Наприклад, Казахстан повністю закрив міжнародні вантажні перевезення, є обмеження на перетин кордонів всередині ЄС. Ситуація повсякчас змінюється.
Невиконання зобов’язань іноземними партнерами:
  • в останній місяць різко зросла кількість випадків, коли іноземний партнер не може заплатити за отриману продукцію, оголосив себе банкрутом, зриває терміни поставки обладнання чи сировини. Проблема виникає з введенням карантину в країнах розташування контрагента;
  • в цьому випадку ТПП може допомогти з’ясувати фінансовий стан партнера. Оптимальний варіант – перевірка інформації про фінансовий стан контрагента до укладення угоди.

Довідка Finance.ua:

  • У період карантину діятимуть нові закони щодо підтримки бізнесу, які були прийняті Верховною Радою 17 березня.
  • 22 березня в Нацбанку заявили що в умовах карантину банки повинні забезпечити безперебійну роботу центральних офісів, дистанційних каналів обслуговування і контакт-центрів.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас