"ДТЕК" Ахметова заборгував державі за газ вже 1,6 мільярда гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"ДТЕК" Ахметова заборгував державі за газ вже 1,6 мільярда гривень

Фондовий ринок
1944
ДТЕК Східенерго” Ріната Ахметова перестала оплачувати газ, який відбирає для виробництва тепла та електроенергії на Луганській ТЕС.
Про це повідомляють “Наші гроші” з посиланням на лист ТОВ “Оператор газотранспортної системи України” на Офіс Президента і Кабінет Міністрів.
Зазначається, що копія листа є в розпорядженні видання. “За даними державного оператора, “ДТЕК Східенерго” несанкціоновано і безкоштовно за лютий-березень відібрав газу на 241 мільйон гривень. Тому що виявилося, що у компанії взагалі немає жодного постачальника газу”, – йдеться в повідомленні. При цьому компанія Ахметова в лютому подала до Господарського суду Луганської області позов проти АТ “Луганськгаз”.
Суд задовольнив клопотання про забезпечення позову і заборонив “Луганськгазу” обмежувати постачання газу на Луганську теплоелектростанцію. Крім цього, за даними НАК “Нафтогаз України”, ДТЕК Східенерго не заплатив державному оператору за постачання газу ще 707 мільйонів гривень.
Також з 1 липня минулого року компанія ДТЕК припинила платити за транспортування електроенергії державними мережами при її експорті. За даними видання, станом на березень такий борг становить близько 700 мільйонів гривень. Таким чином сумарний борг компанії ДТЕК Ахметова перед державою становить вже понад 1,6 мільярда гривень, з яких 948 мільйонів гривень – це борги за газ, який був відібраний і спожитий. Компанія ДТЕК видобуває 90% українського вугілля і володіє 70% всіх вугільних електростанцій і сонячними та вітроелектростанціями.
ДТЕК продає свою електроенергію в Україні на 75% дорожче, ніж у Європі. За минулий рік компанія ДТЕК отримала прибуток EBITDA (операційний прибуток до амортизації, сплати податків і відсотків) у розмірі 15,5 мільярда гривень. Влітку минулого року Рінат Ахметов купив віллу у Франції за 200 мільйонів євро.
Пізніше ДТЕК Енерго висловила свою позицію Finance.ua щодо заборгованості за газ для Луганської ТЕС:
 З липня 2019 р Луганська ТЕС була змушена перейти на газ від АТ НАК «Нафтогаз України» в умовах критичного дефіциту вугілля, який виник через інфраструктурних і політичних проблем в регіоні. Це дозволило забезпечити стабільні поставки електроенергії жителям Луганської області і уникнути віялових відключень в регіоні.
Однак собівартість виробництва електроенергії на газі істотно перевищує максимальні ціни на електроенергію на ринку. Для економії природного газу з 25 серпня минулого року ДТЕК Луганська ТЕС була змушена перейти на роботу одним енергоблоком.
Ситуація ускладнюється також іншими факторами: незатребуваність вітчизняною генерації через імпортної електроенергії і заборгованість ДП Енергоринок перед ДТЕК Східенерго за вже відпущену електроенергію, яка склала майже 1,9 млрд грн.
Ці обставини призвели до дефіциту обігових коштів у компанії.
Питання стабільного енергопостачання Луганської області – це питання національної та енергетичної безпеки України, який повинен розглядатися на державному рівні. Відключення поставок газу для Луганської ТЕС неминуче призведе до аварійного відключення електростанції через відсутність палива.
Як наслідок, близько 1 млн жителів області можуть залишитися без електрики, будуть знеструмлені дитячі сади, школи, лікарні, і об’єкти критичної інфраструктури регіону. Також буде порушено енергопостачання підрозділів Збройних сил України, які розташовуються поблизу станції.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас