Структура російського ВТБ викупила частку українського Kernel в Тамані - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Структура російського ВТБ викупила частку українського Kernel в Тамані - ЗМІ

Фондовий ринок
1187
Структура російського Держбанку ВТБ викупила частку українського агрохолдингу Kernel в глибоководному терміналі з перевалки зерна в Тамані.
Про це повідомив РБК перший заступник голови ВТБ Юрій Соловйов.
Банк придбав 50% в кіпрської Taman Grain Terminal Holdings Ltd, яка володіє терміналом, уточнили в пресслужбі ВТБ, зазначивши, що інші 50% залишилися у міжнародного трейдера Glencore.
У Kernel і російському офісі Glencore відмовилися від коментарів.
Про продаж частки Kernel в російському терміналі знає також один з партнерів українського агрохолдингу.
У термінального комплексу в Тамані, розташованого поруч з основними аграрними регіонами на півдні Росії, є вихід на найбільші ринки збуту зерна — в Африку, на Близький Схід і в Південно-Східну Азію. Термінал може перевалювати на рік 4 млн тонн зерна.
До 2012 року зерновий термінал в Тамані належав групі “Ефко”, виробнику майонезу і соняшникової олії “Слобода”. Потім його викупили на паритетних засадах український холдинг Kernel і швейцарська Glencore.
Холдинг Kernel, заснований в 1995 році бізнесменом і колишнім народним депутатом України Андрієм Веревським, — найбільший виробник і експортер соняшникової олії в Україні.
До 2014 року Kernel вів діяльність і в Росії: крім частки в терміналі в Тамані холдингу належали кілька олійно-екстракційних заводів. У 2014 році Kernel почав поступово йти з російського ринку і продав всі активи, крім частки в терміналі в Тамані.
Виручка Kernel за шість місяців фінансового року, який закінчиться в червні 2020 року, склала 1,8 млрд доларів, чистий прибуток — 100,4 млн доларів.
Держбанк ВТБ зайшов у непрофільний для нього зерновий бізнес у 2019 році. Одна з його цілей – консолідувати пов’язані з експортом і зберіганням зерна активи, щоб взяти на себе роль провідного трейдера російської пшениці.
Суму угоди ВТБ не розкриває.
Про те, що Держбанк веде переговори про купівлю частки Kernel, стало відомо в квітні 2019 року. Закрити угоду банк розраховував наприкінці минулого року, але сторони довго не могли домовитися про ціну.
У 2012 році весь термінал, згідно зі звітністю Kernel, коштував 265 млн доларів. Відтоді вартість активу, за оцінками експертів, знизилася: виходячи з поточних ринкових ставок на перевалку зерна, вартість всього терміналу в Тамані може становити близько 200‒250 млн доларів. Таким чином, за частку 50% ВТБ міг заплатити 100‒ 125 млн доларів
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас