Карантин для імпорту: чи зникнуть з продажу іноземні продукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Карантин для імпорту: чи зникнуть з продажу іноземні продукти

Особисті фінанси
2762
92% продуктів, які споживають українці – вітчизняного виробництва.
Такі цифри озвучив економіст Олег Пендзин. Україна поки що імпортує – банани та інші цитрусові, рибу, яка, здебільшого, морожена.
Україна імпортом, здебільшого, перекриває потребу в тих продуктах, на які у нас виросла ціна. За словами Олега Пендзина, ми вже пів року їмо білоруську та російську картоплю, бо вона дешевша за вітчизняну. Завдячуючи цьому імпорту ми змогли стримати ціни. Хоч українська картопля є, і в потрібних нам обсягах.
“Ми їмо польські яблука, хоч в Україні також вони ростуть, але там вони дешевші. На додачу споживаємо трошки польських сирів тощо. Тобто ми імпортуємо чимало продуктів не тому, що ми їх не виробляємо, а тому що вони там дешевші”, – пояснює Олег Пендзин.
Голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко погоджується з колегою і переконує – імпортні продукти не зникнуть. Якщо вивчити перелік пунктів перетину кордонів, то закриті лише пасажирські, а вантажні – працюють.
“Обмежувальних заходів щодо імпорту не було. А от по експорту деякі категорії продуктів мають обмежити”, – наголошує Олексій Дорошенко.
Голова державної митної служби Максим Нефьодов заспокоює поціновувачів імпорту і тих, хто панічно скуповує імпортні спагетті та консерви із тунця, й закликає не хвилюватись. Адже “заморських” продуктів харчування вистачить всім: їх завезли до України на 40 тисяч тонн більше за 17 днів березня у порівнянні з аналогічним періодом 2019-го року. Загалом імпорт харчів склав 158 тисяч тонн вартістю 211 мільйонів доларів. Це майже 8 000 повністю заповнених фур на 20 тон.
“В цьому зростанні є і певна доля детінізації, бо суттєве зростання бачимо з початку року по всім “контрабандоризиковим” товарам. Або люди раптово почали більше купувати мобільних телефонів і алкоголю, або це просто те, що завжди було поза офіційною статистикою”, – зазначає посадовець.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас