Найбільша в Україні СЕС дахового типу збільшила потужність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільша в Україні СЕС дахового типу збільшила потужність

Енергетика
972
Найбільша у Україні СЕС дахового розміщення «Студениківська ФЕС» збільшила сумарну потужність з 12,4 до 15,2 МВт.
Про це повідомляє Асоціація звероводов України.
Електростанція, введена в експлуатацію торік, розташована в Переяслав-Хмельницькому районі. Для реалізації проекту було залучено $11 млн інвестицій при частковій кредитній підтримці «Укргазбанку». Забезпечуючи споживачів Київської області «зеленою» електроенергією, станція, як очікується, скоротить викиди СО₂ приблизно на 15 тис. тонн на рік.
Одна з ключових відмінностей «Студениківської ФЕС» від інших фотоелектричних станцій полягає в тому, що одна половина панелей розміщена на захід, а друга – на схід, тоді як у більшості випадків панелі орієнтують в південному напрямку. Розташування «схід-захід», як повідомляється, забезпечує більш рівний темп вироблення електроенергії з раннього ранку і до пізнього вечора. Друга особливість об’єкта – панелі розміщені на дахах норкової ферми «Пелском», найбільшого в світі підприємства, що займається вирощуванням норок.
Сонячні батареї забезпечують додатковий захист норкам від високих температур у літній період. Приміщення, в яких встановлені клітки, нагріваються менше, створюючи тваринам більш комфортні умови, розповів власник «Студениківської ФЕС» і «Пелском» Олександр Харченко.
Проекти з оснащення фасадів і дахів сонячними панелями з метою зниження обсягів споживаної енергії і підвищення енергоефективності все частіше зустрічаються в Україні. Але якщо оцінювати об’єктивно, то «Студениківська ФЕС» – не є одним із них. Даховою ця СЕС є лише номінально, і очевидно, що приміщення «Пелскому» оснастили сонячними панелями не заради підвищення енергоефективності будівель, а заради заробітку на горезвісних «зелених» тарифах (будівлі допомогли обійти обмеження щодо потужності для наземних СЕС), але це вже зовсім інша історія.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас