Україна готова до можливої кризи через пандемію коронавірусу: в НБУ назвали сильні сторони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна готова до можливої кризи через пандемію коронавірусу: в НБУ назвали сильні сторони

Казна та Політика
988
Україна в порівнянні з 1998, 2008, 2014 роками більше підготовлена ​​до можливої ​​кризи через пандемію коронавірусу, а наслідки цієї кризи можуть позитивно позначитися на деяких показниках.
Про це заявив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб під час брифінгу.
«Ми вважаємо, що з економічної точки зору зараз ситуація для України інша. Якщо дивитися на економічні показники, які має Україна зараз, і порівнювати з показниками 2008, 2014 або 1998 року, ситуація інша», – сказав Сологуб.
Плюси. За словами Сологуба, наша країна має достатні резерви, банківська система не має тих дисбалансів, що були раніше, держборг в останні роки значно знизився, платіжний баланс практично бездефіцитний, а показник інфляції низький.
Завдяки падінню світових цін на нафту і зниженню попиту на газ Україна цього року заощадить на імпорті 5-6 млрд дол. Крім того, як зазначив Сологуб, торік українці вивели з країни на туристичні подорожі 8 млрд дол., і зараз очікується скорочення цих потоків. Що стосується негативного впливу, він сказав, що ціни на зерно і кукурудзу, що експортуються з України, просіли всього на 10% при зниженні цін на нафту на 50-60%.
«І ми розуміємо, що навіть під час кризи, сидячи вдома, люди будуть споживати продукти харчування. Це останнє, від чого вони будуть відмовлятися. Тому попит на продукцію нашого експорту збережеться, або якщо впаде, то досить незначно», – додав Сологуб.
Також він допустив тимчасове зниження обсягу переказів в Україну від трудових мігрантів, але припустив, що це падіння не буде значним.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк України прогнозує, що незабаром девальвація гривні може змінитися падінням курсу іноземних валют.
  • Національний банк України ввів антикризові заходи на період карантину.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас