Українцям можуть обмежити доступ до кредитів через коронавірус - ВАФК (доповнено) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям можуть обмежити доступ до кредитів через коронавірус - ВАФК (доповнено)

Кредит&Депозит
8138
Україна, як і решта світу, стикнулася з карантинними заходами надзвичайного масштабу. Намагаючись протистояти пандемії коронавірусу, уряд швидко приймає закони та постанови задля захисту людей в цих складних умовах. Проте деякі рішення можуть обмежити доступ населення до швидких кредитів, що може бути життєво важливим сьогодні, кажуть у Всеукраїнській асоціації фінансових компаній («ВАФК»).
Українці опинилися в умовах соціальних обмежень, відсутності регулярного транспортного сполучення, порушення графіків роботи більшості підприємств та установ. Своєю чергою, роботодавці намагаються врятувати бізнес, і серед антикризових заходів — відправлення працівників у неоплачувані відпустки за згодою сторін (які, до речі, вже узаконені на період карантину шляхом прийняття змін Законом № 530-IX від 17.03.2020 до ст. 84 КЗпП та ст. 26 Закону України «Про відпустки»). В таких умовах громадяни України особливо потребують доступу до фінансових інструментів та ресурсів, що оперативно забезпечуються небанківськими фінансовими установами.
Проте, через інші рішення уряду виникла ситуація, коли можливе одночасне закриття близько 12 тисяч відділень надання фінансових послуг, зазначають у «ВАФК».
Зокрема, такі обмеження введені постановою Кабінету Міністрів України № 215 від 16.03.2020 року, яка встановлює повну заборону здійснення діяльності, зокрема у сфери торгівлі та послуг, крім: «роздрібної торгівлі харчами, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності».
За словами Голови правління Асоціації «ВАФК» Анни Замазєєвої: «Попри підвищені сьогодні валютні, кредитні та інші супутні ризики, фінансові компанії готові та бажають продовжувати надавати споживачам фінансові послуги, надаючи кредити, які наразі є дуже важливими для підтримки населення на фоні тимчасової втрати роботи, перебування у відпустках без збереження заробітної плати через карантин, та й, в решті решт, для придбання споживачами харчів, засобів особистої гігієни та лікарських засобів».
«Наразі отримати банківський кредит складно, люди сидять по домівках, не працюють, зарплати платять небагатьом, хто працює віддалено, і поки неясно, що буде зі здоров’ям і як надовго затягнеться цей карантин. Ми прогнозуємо тільки зростання неповернень по кредитах з боку населення, бо народ різко збіднів. Для багатьох людей вже постало питання виживання. Очевидно, що єдиним законним методом “добути” живі гроші є мікрофінансові організації та ломбарди. Тим більше, що ми готові знизити кредитне навантаження, скасуванням штрафних санкцій і зниженням відсотка за користування. Не всі фінансові установи можуть піти на подібні гнучкі умови», – зазначив генеральний директор «Благо» Дмитро Косирєв.
Директор компанії «Швидко Гроші» Олександр Холод зазначає: «На нашу думку, відділення МФО — належать до об’єктів важливого соціального значення. Саме в той момент, коли багатьох співробітників відправляють у відпустку своїм коштом, коли відбувається затримка заробітної плати, наші відділення залишаються тією ниткою надії, яка їх фінансово підтримує. МФО по суті своєї діяльності не належать до об’єктів, на які розповсюджується заборона здійснення діяльності. Видом економічної діяльності фінансових компаній є “Інші види кредитування” (код КВЕД 64.19). Він такий же, як і у банків, і жодним чином не належить до видів діяльності з побутового обслуговування людей».
В кризовий період МФО готові задовольнити попит на споживче кредитування. Усвідомлюючи соціальну відповідальність, учасники Асоціації «ВАФК» проводять активну роботу, підтримуючи зусилля державної влади, спрямовані на недопущення погіршення економічної ситуації в України через епідемію коронавірусу.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас