😷 Прибутковість українських євробондів підскочила до нового максимуму на тлі поширення коронавірусу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

😷 Прибутковість українських євробондів підскочила до нового максимуму на тлі поширення коронавірусу

Фондовий ринок
1690
Єврооблігації України за понеділок-середу поточного тижня досягли нових мінімумів у ціні і максимумів у прибутковості 11,5-14% річних, в четвер стабілізувалися на цьому рівні.
Як повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” учасники ринку, за тиждень ставки підросли на 1,7-5,1 процентних пункту (п.п.), особливо значно – на короткому кінці кривої.
Зокрема, прибутковість найкоротших паперів з погашенням на початку вересня цього року збільшилася до 13,1% з 8%, єврооблігацій з погашенням у 2022 році – до 14% з 9,5%.
Водночас зростання прибутковості на довгому кінці кривої було не таким великим: ставки паперів з погашенням в 2027 році збільшилися на 2,9 п.п. – до 13%, а “найдовших” з погашенням в 2032 році – на 1,7 п.п., до 11,6%.
Крім того, нового мінімуму вартості з початку листопада 2018 року досягли ВВП-варанти – 52,6% від номіналу в порівнянні з 74,2% на кінець минулого тижня, 90% – на кінець позаминулого тижня або 107,5% три з половиною тижні тому.
Заступник глави Національного банку України Олег Чурій цього тижня констатував, що зовнішні боргові ринки для таких країн, як Україна, сьогодні практично закриті.
“На боргових ринках практично ринки навіть для компаній з високим кредитним рейтингом закриті. Сьогодні торгуються тільки державні цінні папери провідних країн світу: це США, Німеччина – ми бачимо дуже велике зниження прибутковості за цими цінними паперами. Якщо говорити про інших, то їх прибутковості дуже сильно зросли, на сьогодні практично ринок для всіх закритий”, – описав Чурій ситуацію, що склалася.

Довідка Finance.ua:

  • ВВП-варанти – це цінні папери, які Україна випустила в рамках реструктуризації державного боргу в 2015 році.
  • Тоді кредитори України погодилися частково пробачити борг України, в свою чергу прив’язавши виплати за непробаченим боргом до економічного зростання. Іншими словами, чим вищі темпи зростання ВВП України, тим більшими будуть виплати за державним боргом України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас