😷 Єврокомісія роз'яснила права авіапасажирів при скасуванні рейсів через коронавірус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

😷 Єврокомісія роз'яснила права авіапасажирів при скасуванні рейсів через коронавірус

Особисті фінанси
1456
Єврокомісія випустила роз’яснення прав авіапасажирів, рейси яких були скасовані через різні обмеження, введені державами для боротьби з коронавірусною інфекцією COVID-19.
У керівництві зазначено, що клієнти авіакомпаній в таких випадках мають право на повне повернення коштів, перебронювання на найближчий доступний рейс або на більш пізній рейс.
Авіакомпанія може запропонувати пасажиру ваучер, проте пасажир не повинен позбавлятися права на повернення авіаквитка в грошовій формі, йдеться в роз’ясненні Єврокомісії.
Якщо пасажир забажає летіти найближчим рейсом, він отримує право на турботу. Авіаперевізник повинен забезпечити клієнта напоями та їжею, а при тривалому очікуванні – безкоштовним готелем і трансфером між готелем і аеропортом.
Єврокомісія роз’яснила, що пасажир втрачає право на турботу, як тільки погоджується на повне повернення або перебронювання на більш пізню дату.
Якщо авіакомпанія не скасувала рейс, і пасажир вирішив відмовитися від поїздки за власним бажанням, то повернути квиток або змінити дату перельоту він може тільки за правилами тарифу.
У керівництві також йдеться, якщо переліт в обидва кінці оформлений в рамках одного бронювання, і один з рейсів було скасовано, пасажир має право на повернення або перебронювання всієї поїздки. Якщо кожен рейс виконаний як окреме бронювання, то всі дії зі скасованими рейсом проводяться за правилами тарифу.
Також Єврокомісія роз’яснила права авіамандрівників на компенсацію відповідно до регуляції EC261/2004 при скасуванні рейсів менш ніж за 14 днів до вильоту.
Якщо авіакомпанії відмовилися від виконання рейсів через обмеження польотів з боку держав або заборону на в’їзд певним категоріям громадян, то такі скасування зараховані до «надзвичайних обставин», що не передбачає виплату компенсації.
Авіакомпанії також звільнили від виплати компенсацій, якщо вони вирішать скасувати рейс для забезпечення безпеки і здоров’я екіпажів.
Нові роз’яснення від Єврокомісії вже розкритикувала Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) і організація Airlines for Europe, назвавши деякі роз’яснення неадекватними.
Організації підтримали рішення про звільнення авіаперевізників від виплати компенсацій при скасуванні рейсів, але розраховували на великі пільги від регулятора.
IATA і Airlines for Europe просили Єврокомісію дозволити видавати ваучери замість повного повернення грошей, а також обмежити право пасажирів на турботу.
«Схоже, Єврокомісія недооцінює вплив кризи на авіакомпанії в Європі. Зіткнувшись з катастрофічним зменшенням грошового потоку від бронювань, авіакомпанії можуть пропонувати тільки ваучери, замість негайних повернень грошей за квитки на скасовані рейси», – підкреслив регіональний віце-президент IATA в Європі Рафаель Шварцман.
За його словами, нинішня криза не закінчиться швидко, і авіасполучення не зможе повернутися на колишній рівень протягом багатьох місяців.
За матеріалами:
Avianews.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас