Державна медична страховка: як це працює в Німеччині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державна медична страховка: як це працює в Німеччині

Світ
4192
Всі жителі ФРН згідно із законом зобов’язані застрахувати своє здоров’я. Зробити це можна через страхові компанії, що працюють за державними програмами страхування, або в приватних страхових фірмах.
При річному доході менше 56 250 євро людина, яка живе в Німеччині, мусить купити поліс у державній страховій компанії. Тим, у кого заробітки вищі, надається право вибору. Вони можуть стати клієнтом приватної страхової компанії, що дає різні переваги. Наприклад, надається більш широке покриття медичних послуг, не потрібно довго чекати прийому лікаря за записом. Тут важливо знати: уклавши одного разу договір з приватною медичною страховою компанією, страхувальник назавжди втрачає право на державну страховку.
Хто за кого платить? Німецька державна система медичного страхування заснована на принципі солідарності, тобто всі платять за всіх. Відсоток відрахувань з доходів однаковий для всіх. Таким чином, всім жителям країни, незалежно від їхнього рівня достатку, наявності громадянства, професії і т.д. забезпечені рівні гарантії в отриманні медичної допомоги. 90 відсотків німців застраховані в компаніях, що фінансуються з федеральної каси медичного страхування. Таких в країні більше сотні. Найбільш популярні – DAK-Gesundheit, Techniker Krankenkasse, Barmer GEK і інші.
Витрати на державну страховку. Внесок застрахованої особи становить 14,6% від його річного доходу (брутто) і виплачується щомісяця. Крім цього каси встановлюють ще й доплату, яка з 2016 року дорівнює 1,1%.
Найманим працівникам ці витрати частково покриває підприємство. Самозайняті підприємці щомісяця відраховують зі своїх доходів приблизно такий же відсоток, як і ті, що працюють за наймом, але не менше 171,28 євро на місяць. За малозабезпечених і безробітних мінімальні страхові внески робить держава.
Лікарські препарати, прописані лікарем для лікування, обходяться хворому не більше 10% їх вартості, решту суми покриває страховка. Для дітей медикаменти завжди безкоштовні.

Довідка Finance.ua:

  • Основи державного медичного страхування громадян Німеччини заклав Отто фон Бісмарк, перший канцлер Німецької імперії.
  • У 1883 році було прийнято закон, спрямований на захист фабричних робітників. Відтоді діє німецька система соціального страхування, що включає пенсійне страхування, страхування від безробіття, нещасного випадку, при потребі в догляді тощо.
  • З 2007 року, після проведеної медичної реформи і прийняття відповідного законодавства, жити в Німеччині без медичної страховки заборонено.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас