НБУ роз'яснив різницю між надзвичайною ситуацією та надзвичайним станом для банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ роз'яснив різницю між надзвичайною ситуацією та надзвичайним станом для банків

Казна та Політика
3564
Національний банк України пояснив практичну різницю між правовими режимами надзвичайного стану та надзвичайної ситуації для банківської системи України.
Про це повідомляє прес-служба НБУ.
“Вчора після оголошення надзвичайної ситуації в Київській області до багатьох у двері постукалась паніка. Особливо до тих, хто ототожнює правові поняття надзвичайного стану та надзвичайної ситуації. Національний банк на сторожі фінансової стабільності та вашого спокою, тому пояснює практичну різницю між двома правовими режимами. Забігаючи наперед, просто скажемо: надзвичайна ситуація – режим набагато більш «лайтовий» та значно менше впливає на права та свободи українців”, – ідеться в повідомленні.
В чому різниця:
  • надзвичайна ситуація: спеціальний тимчасовий правовий режим, який запроваджується на регіональному (локальному) рівні. Наразі діє в трьох областях – Київській, Житомирській та Чернівецькій;
  • надзвичайний стан: спеціальний обмежувальний режим функціонування держави. Він тимчасовий, може поширюватися на декілька регіонів або навіть на всю територію країни.
Що вони передбачають:
  • надзвичайна ситуація: влада, передусім служби цивільного захисту, працюватиме посиленно у спеціальному режимі, для подолання катаклізму, епідемії чи іншої надзвичайної ситуації. Влада має організувати регулярне сповіщення українців про події, пов’язані з ситуацією, локалізувати проблему, допомагати потерпілим, а за потреби – провести евакуацію жителів. Пряме втручання держави в управління приватними компаніями чи обмеження прав та свобод українців не передбачається;
  • надзвичайний стан: у цей період держава може напряму управляти як державними, так і усіма приватними компаніями фактично у «ручному режимі», а права і свободи українців можуть бути значно обмежені. Тут потенційно і комендантська година, і наказ не залишати домівок без вагомих причин, і обмеження свободи пересування країною, і перепрофілювання компанії на випуск необхідної для країни продукції чи послуги, і примусове відчуження або вилучення майна у громадян та бізнесу. Якщо коротко, будь-які інші рішення, які допоможуть зберегти життя громадян та протистояти виклику у державі загалом. Такий режим уже зараз діє в низці країн: Італії, Словаччині, Чехії, Ісландії, Естонії, Іспанії, Румунії, Сербії, Латвії, Болгарії, Швейцарії, Казахстані та США.
Чому та навіщо вводять:
  • надзвичайна ситуація: вводиться більше для активізації зусиль державної влади з мінімізації локальної проблеми на рівні села, міста, району або області;
  • надзвичайний стан: вводиться, щоб фактично протистояти загрозі існуванню держави або її громадян у критичній ситуації.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас