Україна вперше здійснила транзит газу між країнами Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вперше здійснила транзит газу між країнами Євросоюзу

Енергетика
773
Компанія “Оператор ГТС України” протранзитувала перші обсяги газу між двома європейськими країнами.
Про це повідомляє пресслужба компанії.
Згідно з повідомленням, німецький енергетичний трейдер замовив транспортування природного газу через Україну за маршрутом Угорщина-Словаччина. При цьому облік газу за цією операцією здійснюється, як і за транзитною угодою з російським “Газпромом” – в енергетичних одиницях.
“Після підписання нової транзитної транспортної угоди з “Газпромом” і нових міжоператорських угод з операторами ГТС суміжних європейських країн “Оператор ГТС України” активно впроваджує нові транспортні послуги для українських і зарубіжних замовників”, – йдеться в повідомленні.
Україна вперше здійснила транзит газу між країнами Євросоюзу
За інформацією пресслужби, нова послуга транзиту на короткі відстані “short-haul” дозволяє замовникам транспортних послуг транспортувати газ між європейськими країнами (Польща, Словаччина, Угорщина і, в майбутньому, Румунія) через територію України. Початок надання цієї послуги дозволить активізувати торгівлю газом між країнами Східної Європи і дозволить додатково завантажити потужності української ГТС, які після будівництва Росією обхідного газопроводу “Північний потік-1” вже не використовуються в повному обсязі.
У компанії повідомили, що “Оператор ГТС України” працює над створенням віртуальних точок, що спростить роботу як суміжним операторам, так і трейдерам в точках міждержавних з’єднань.
Зараз відкрито консультації щодо створення єдиної віртуальної точки на українсько-польському кордоні.
Нагадаємо, в 2019 році транзит природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) збільшився на 3,2% – до 89,58 мільярда кубометрів. З 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів України перейшли від держкомпанії “Укртрансгаз” до “оператора ГТС України”, який був переданий в управління держкомпанії “Магістральні газопроводи України” (МДУ), підпорядкованій Міністерству фінансів України.
30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу до Європи строком на п’ять років з можливістю пролонгації на десять років. Документом передбачено, що “Газпром” повинен прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 мільярдів кубометрів в перший рік і по 40 мільярдів кубометрів – в наступні 4 роки.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас