Айтішники просять гарантувати незмінність поточних податкових умов для ІТ-галузі - петиція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Айтішники просять гарантувати незмінність поточних податкових умов для ІТ-галузі - петиція

Особисті фінанси
4684
На сайті електронних петіцій з’явилося звернення представників ІТ-галузі з проханням про гарантії стабільності поточних податкових умов.
Про це свідчить інформація на сайті.
“У своїй вступній промові прем’єр-міністр України зробив наголос на зростанні української промисловості. Проте сучасна промисловість – це не лише верстато- та літакобудування. Інформаційні технології – це теж промисловість. Надсучасна індустрія, яка не використовує корисні копалини, не забруднює воду та атмосферу, проте приносить мільярди доларів експортних надходжень та займає друге місце в країні за обсягом експорту послуг”, – ідеться в повідомленні.
Як зазначається, стрімкий розвиток ІТ в Україні відбувався не в останню чергу через мінімальне втручання держави у цю галузь промисловості. Проте Міністерство цифрової трансформації періодично намагається змінити податкові режими роботи галузі, пропонуючи ідеї збільшення податкового навантаження. Усі дискусії щодо “розвитку” ІТ-сфери ведуться з великими компаніями та не враховують думку безпосередньо IT-спеціалістів – як тих, що надають послуги українським компаніям, так і фрілансерів, які працюють безпосередньо на іноземного замовника.
Опитування, проведене серед представників IT-спільноти щодо попередньої версії законопроекту показало, що 65% опитаних не підтримують подібну ідею.
“Кожна подібна пропозиція породжує різку критику IT-спільноти, особливе обурення викликала остання ідея про введення окремої 5-ї групи ФОП та заборону для неї зовнішньоекономічної діяльності. Прийняття цього чи подібного законопроекту призведе до фактичної монополізації ринку великими компаніями та витісненню з ринку дрібних фірм та фрілансерів. Зауважу, що попит на спеціалістів у галузі інформаційних технологій величезний в усьому світі, тому погіршення умов потягне за собою різке збільшення еміграції висококваліфікованих інженерів, та відповідно падіння реальних доходів галузі та валютних надходжень в Україну”, – повідомляється в петиції.
Позиція авторів петиції:
  • непродумані кроки Міністерства цифрової трансформації можуть призвести до колапсу галузі в цілому;
  • заборонити ІТ-шникам ЗЕД – це як відімкнути подачу палива двигунам літака, що летить над океаном;
  • “…ми не просимо державних дотацій та преференцій, єдине, що необхідно галузі від держави для подальшого сталого розвитку – стабільність поточних податкових умов”, – зазначає автор петиції.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас