😷 Як коронавірус може вплинути на світову економіку: три сценарії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

😷 Як коронавірус може вплинути на світову економіку: три сценарії

Світ
3470
Коронавірус може інфікувати не лише населення різних країн, але й економіку.
Щоб дізнатися, який вплив може мати нова пандемія на світову економіку, аналітики видання McKinsey та Oxford Economics представили три широкі економічні сценарії: швидке відновлення, глобальне уповільнення і спад, викликаний коронавірусом.
Вони також відзначають, що поширений песимістичний сценарій (який підтримують як ринки, так і політики, оскільки вони реагують на вірус) перевищує можливість більш оптимістичного результату еволюції COVID-19.
Сценарій 1: швидке відновлення
  • Кількість випадків інфікування продовжує рости, враховуючи високий ступінь передачі вірусу. Незважаючи на значну громадську реакцію. Тому пік громадського неспокою настане досить швидко (протягом одного-двох тижнів).
  • Сценарій передбачає, що вплив на молодих людей є достатнім, щоб вони змінили деякі щоденні звички (наприклад, стали частіше мити руки), але не настільки, щоб вони переходили “в режим виживання” і вживали заходів, які могли б завдати шкоди, наприклад, не відвідували роботу. Ускладнювальним фактором є те, що деякі люди (водії та інші) можуть продовжувати працювати, всупереч прохання залишитися вдома, щоб не втратити заробіток.
  • У цьому сценарії модель передбачає, що зростання світового ВВП до 2020 року впаде з попередніх консенсус-оцінок приблизно до 2,0%. Основними факторами є падіння ВВП Китаю з майже 6% зростання до приблизно 4,6%, зниження ВВП на 0,5% в Східній Азії та зниження на 0,3-0,5% для інших великих економік світу. Економіка США відновиться до кінця першого кварталу.
Сценарій 2: глобальне уповільнення
  • Більшість країн будуть не в змозі досягти такого ж швидкого контролю, як це вдалося Китаю. У Європі та Сполучених Штатах передача вірусу висока, але залишається локалізованою. Частково тому, що окремі особи, фірми та уряд вживають жорстких контрзаходів (включаючи закриття шкіл і скасування публічних заходів).
  • Для Сполучених Штатів сценарій передбачає від 10 000 до 500 000 випадків захворювання. Передбачається один великий епіцентр з 40-50% всіх випадків, два або три дрібніших центрів із 10-15% всіх випадків і чимало міст з декількомадесятками хворих.
  • У цьому сценарії спостерігається деяке поширення в Африці, Індії та інших густонаселених районах, але здатність до передачі вірусу природним чином знижується з початком весни у північній півкулі.
  • Споживчий шок скорочує зростання світового ВВП до 2020 року вдвічі, до 1-1,5%, і призводить до уповільнення світової економіки. Хоч і не до її рецесії.
  • Глобальне уповільнення більше стосуватиметься малих і середніх компаній. Менш розвинені економіки постраждають більше, ніж розвинені. Також не всі сектори постраждають однаково: сектор послуг, включаючи авіацію, подорожі та туризм, ймовірно, постраждає найбільше. У цьому сценарії авіакомпанії пропускають пік туристичного сезону влітку, що призводить до банкрутств і консолідації у всьому секторі.
  • У споживчих товарах різке падіння попиту, ймовірно, означатиме відкладений попит. Це має значення для багатьох споживчих компаній (і їх постачальників), які працюють з мінімальною маржею оборотного капіталу. Але попит повернеться в травні-червні, оскільки занепокоєння з приводу вірусу зменшиться.
  • Вплив на більшість інших секторів буде пов’язано, в першу чергу, з падінням національного і глобального ВВП, а не з прямим впливом зміни поведінки споживачів.
Сценарій 3: пандемія і рецесія
  • Цей сценарій схожий на глобальне уповільнення, за винятком того, що вірус буде не сезонний (на нього не вплине весна в північній півкулі).
  • Зростання захворюваності продовжиться в другому і третьому кварталах, що може перевантажити системи охорони здоров’я в усьому світі та призвести до відновлення споживчої довіри до третього й останнього кварталу.
  • Цей сценарій призводить до рецесії, при цьому глобальне зростання у 2020 році знизиться до 0,5%.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас