У Нацбанку оцінили ймовірність повернення ПриватБанку Коломойському — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку оцінили ймовірність повернення ПриватБанку Коломойському

Казна та Політика
3531
Якщо неплатоспроможний банк придбаний інвестором, то він не може бути повернутий колишнім акціонерам.
Про це розповів голова НБУ Яків Смолій в інтерв’ю сайту “Фокус”.
“Є рішення суду першої інстанції від 18 квітня 2019 року про визнання неправомірними дій Нацбанку та Фонду гарантування вкладів фізосіб щодо націоналізації Приватбанку. Ми і Мінфін подали апеляційну скаргу, і поки що Апеляційний суд не ухвалив рішення. Але ми впевнені, що все, що в 2016 році зробив НБУ, було зроблено виключно в рамках законодавства, тому готові в судах доводити правомірність наших дій. Крім того, чинне законодавство говорить, що якщо неплатоспроможний банк придбаний інвестором, а в нашому випадку інвестор — це держава, він не може бути повернутий колишнім акціонерам”, – говорить Смолій.
Він також нагадав, що держава витратила на закриття дірки в капіталі ПриватБанку понад 155 млрд грн. Але якщо суди всіх інстанцій підтвердять рішення про неправомірність націоналізації, ексвласники зможуть поставити питання про компенсацію в розмірі $2 млрд.
“Відповідно до Закону, якщо він буде ухвалений, повинен бути проведений розрахунок капіталу банку на момент виведення з ринку, і цей розрахунок повинен підтверджуватися висновком аудиторської компанії. Якщо вона підтвердить позитивне значення капіталу в банку, тоді компенсація можлива. Але в ПриватБанку на момент націоналізації був негативний капітал”, – пояснює голова НБУ.

Довідка Finance.ua:

  • ПриватБанк наприкінці лютого виплатив Національному банку України 3 млрд грн заборгованості з рефінансування.
  • У разі ухвалення апеляційним судом негативного для держави рішення щодо законності націоналізації ПриватБанку, Національний банк України визнає цей банк неплатоспроможним, проте робитиме все, щоб зберегти фінансову стабільність.
  • Коломойський раніше заявляв, що “Всі знають, що націоналізація була несправедливою”.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас