«Фірташівські» облгази за січень заборгували ОГСТУ 414 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Фірташівські» облгази за січень заборгували ОГСТУ 414 млн грн

Фондовий ринок
290
Борг учасників ринку перед «Оператором ГТС України» (ОГТСУ) за відібрані і неоплачені в січні 2020 року 93,8 млн куб. м природного газу становить 579,6 млн грн, з яких 414 млн (більш ніж 70%) заборгували облгази «РГК» Дмитра Фірташа.
Про це повідомляє пресслужба компанії.
В ОГТСУ наголосила на тому, що така поведінка облгазів ставить під загрозу фінансову стабільність компанії. Більш того, за підрахунками, «розмір такої безнадійної заборгованості може досягти 10 млрд грн вже до кінця 2020 року».
«Тобто весь прибуток від нової транзитної угоди з «Газпромом» буде витрачений на закупівлю газу для покриття неоплачуваних відборів облгазів, а держава не зможе отримати дивіденди від роботи ОГТСУ», – підкреслили в компанії.
З огляду на те, що наявна ситуація може стати причиною порушення умов сертифікації оператора ГТС України, компанія закликала НКРЕКУ повністю впровадити європейські мережеві кодекси, включаючи кодекс балансування і принцип нейтральності Оператора ГТС. До того ж компанія пропонує регулятору встановити облгазам тарифи на послуги з розподілу газу, які відповідають їх реальним потребам, і розробити прозорі механізми контролю за споживанням газу, включаючи єдину базу даних абонентів.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас