НБУ: Майже половина кредитного портфеля банків - це непрацюючі кредити (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Майже половина кредитного портфеля банків - це непрацюючі кредити (відео)

Кредит&Депозит
1002
Майже половина кредитного портфеля банків – це непрацюючі кредити (NPLs).
Про це пише регулятор на сторінці у FACEBOOK.
Кількість таких кредитів – один із показників, що сигналізують про стан фінансового сектору.
Тягар, який ніяк не може скинути банківська система України, є результатом негативних практик минулого – низьких стандартів кредитування, масового кредитування пов’язаних з власниками банків осіб та значної концентрації кредитів – на які наклались дві кризи (2008-2009 та 2014-2016 років) і недостатня захищеність прав кредиторів.
Як розв’язують проблему. На сьогодні всі непрацюючі кредити визнані банками, рівень покриття їх резервами постійно зростає та наразі становить приблизно 95%. Тому надалі непрацюючі кредити суттєво не впливатимуть на фінансові результати та капітал банків.
Що мають робити банки. Банки мають і далі розчищати баланси – проводити реструктуризації, списувати чи продавати непрацюючі кредити.
Створено окремий розділ на сайті НБУ, який дозволяє ретроспективно побачити, як зростали обсяги NPL на балансах банків. Це болісне нагадування про наслідки активної кредитної експансії, яка не має відбуватись за рахунок збільшення ризиків для фінансової стабільності.
Окрім того, це перший із серії дашбордів Національного банку, присвячених індикаторам фінансової стабільності – показникам, які Національний банк відстежує, аби контролювати ризики, зокрема системні, та вчасно на них реагувати.
xts0=68.ARCGdDBt9FlP6-J88heKFzgvDccyVD2l_FAdnnTcKlhZeyvFrZmlh5_FxYpoHIrUQWv_uZaYLlSIDR8np_Tmt8u3NkRVP3A3s2WsEVyn75_pWWZe1iMKYZHBuO4_oXl55XO49qFYS2tI2eCe1CyePu7KB7GXN7a5CfPiXECEmI0Q3e_GUe-h-iIBZLvequIeQYNfkSqcBOCp19s_Ac9QG-WPAnQzoiBQfV2t5_jSGg4RcWTgHp2VHfDyf-KemIgl3qUxxG_XXAj08p0N_og0_EoVdbW_BOsDnlpKaQRwlMyICIRWuwv4gCfZ7zH1lsHotgsbPSevBnm0dFhNSCXQtQYaDk5irNteltkb3dW3G4rLktrw3vHsh8kvh3NpcoKecx4Y&__tn__=-R”>
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції по кредитах в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.

Помічник з кредитів

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас