Нафтогаз допустив продовження транзитного контракту з РФ після 2024 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз допустив продовження транзитного контракту з РФ після 2024

Енергетика
225
Якщо російській стороні не вдасться завершити будівництво проектів на кшталт газопроводу “Північний потік-2”, вона може продовжити угоду на транзит газу через Україну до Європи ще на 10-20 років. В іншому випадку, росіяни будуть намагатися обійти українську транзитну систему.
Про це в інтерв’ю німецькому виданню Die Zeit розповів голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв.
“(Домовленість з Росією про транзит газу через Україну до 2024 року. – Ред.) – це прийнятний компроміс: ми отримали 2,96 млрд доларів компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу. Також, ми відмовилися від позовів на 12 млрд доларів в рамках нових арбітражів. І ми транзит на період до 2024 року”, – сказав голова правління Нафтогазу.
На питання про те, що потім, він зауважив, що це “залежить від того, чи зможе Росія закінчити будівництво додаткових газопроводів на кшталт “Північного потоку-2”.
“Якщо їм не вдасться, ми зможемо продовжити угоду ще на 10 або 20 років. Якщо ж вдасться, то росіяни будуть намагатися обійти нашу транзитну систему”, – пояснив Коболєв.
Нагадаємо, 20 грудня Україна і Росія підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через територію України і врегулювання взаємних вимог.
Згодом стало відомо, що колишній заступник глави ЄК у справах Енергосоюзу Марош Шефчович підписав угоду, яка необхідна для безперебійного транзиту російського газу до Європи через Україну.
Україна і Російська Федерація домовилися, що обсяг транзиту російського газу через газотранспортну систему України в 2020 році складе 65 млрд куб. м., а в 2021-2024 роках – по 40 млрд куб. м.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас