Міжбанк: тиск на гривню зростає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: тиск на гривню зростає

Валюта
2275
Четвер продовжить тенденції цього тижня і спокійним не буде.
По-перше, посилено лихоманить зовнішні ринки. Євро до моменту написання статті злетів до 1,0933 долара за євро, а золото знову зросло до 1648 доларів за унцію. Поведінка пари євро / долар на зовнішніх ринках істотно впливає на курс євро і щодо гривні.
По-друге, уповільнення світової економіки у зв’язку з коронавірусом все більше позначається і на українських показниках. Падіння нашого промвиробництва (багато в чому за рахунок металургів) за січень у розмірі 5,1% може здатися тільки квіточками в лютому, коли тільки в Китаї нереалізовані запаси вже виплавленої сталі і чавуну зросли на 14%, і це ще не межа – немає попиту. Це призводить до падіння цін на метал і вдарить по валютній виручці українських експортерів.
По-третє, на світовій паніці у зв’язку з коронавірусом просідають всі традиційні сфери туризму, логістики та транспорту. Це б’є як по прямих українських компаніях-виробниках, так і по нерезидентам, які купують наші облігації. Саме зниження їхнього інтересу до ОВДП на тлі цілого клубка проблем – призводить до того, що іноземці стали менш помітні як на аукціонах з розміщення облігацій,так і з продажем валюти під фінансування таких угод у гривні. Це позначається на поведінці учасників торгів і курсоутворенні.
Сьогодні на торгах також не буде значної пропозиції валюти від нерезидентів, а курсоутворення буде повністю залежати від поведінки місцевих гравців і НБУ. Враховуючи продовження валютних ралі на зовнішніх це буде призводити до стрибків курсу євро і рубля щодо гривні протягом сесії четверга. Ситуативні перекоси попиту і пропозиції на міжбанку сьогодні продовжаться, а від оперативної на це реакції Нацбанку буде залежати поведінка курсу протягом дня. Адже продажі держбанків (які вчора і не дали зростаючому попиту на валюту підірвати котирування) – не вічні. З іншого боку, за рахунок малооб’ємного (без присутності великої кількості іноземців) валютного міжбанку – два-три великі продажі місцевих компаній можуть і розверрнути курс у бік формального зміцнення гривні.
Фактор відшкодування ПДВ експортерам продовжить також працювати проти гривні на міжбанку і періодично істотно впливати на поведінку ринку в четвер і п’ятницю (фактично останній робочий день місяця).
За нашими прогнозами, 27 лютого обсяги операцій на торгах складуть $185-210 млн при укладенні до 440-550 угод. А коридор по безготівковому долару на торгах має всі шанси розшириться за рахунок різноспрямованих цілей і завдань великих місцевих клієнтів і світової валютної лихоманки. За нашими розрахунками, курс долара в четвер буде в межах 24,45-24,75 гривень.
Тиск на гривню поступово зростає.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 24,59 / 24,61
Євро – 26,70 / 26,72
Російський рубль – 0,3769 / 0,3775
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас