Максим Ференц: як увійти на польський ринок українському бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Ференц: як увійти на польський ринок українському бізнесу

Фондовий ринок
1835
Підписання Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною є історичним шансом для українського бізнесу не тільки влитися, але й успішно закріпиться на величезному європейському ринку з обсягом валового внутрішнього продукту, в розрахунку за паритетом купівельної спроможності, на суму понад 12 256 млрд євро.
Звісно ж, в умовах величезної конкуренції і преференційного підходу євробюрократів до своїх рідних фірм, ця мета підкориться тільки наполегливим, але гра цього варта.
Один з оптимальних способів, щоб увійти на європейський ринок — створити своє представництво в одній з близьких нам ментально країн ЄС – Польщі. А правильний вибір форми ведення бізнесу – це вже половина успіху.
Як і в Україні, товариство з обмеженою відповідальністю в Польщі — одна з найпоширеніших форм господарського товариства. Особливою популярністю вона користується серед підприємців, які прагнуть здійснення підприємницької діяльності у великих розмірах, що виправдано як з правової, так і з економічної точок зору. Низький рівень статутного капіталу (мінімум 5000 злотих) дозволяє створювати товариство з обмеженою відповідальністю для реалізації будь-якої мети, що допускається правом, не обмежуючись тільки економічними.
Також, як і в Україні, товариство може бути створене однією особою, а всі учасники товариства з обмеженою відповідальністю не несуть відповідальності за його зобов’язаннями.
Товариство з обмеженою відповідальністю може бути створене як зі змішаним польсько-українським, так і зі 100% українським капіталом — наявність у складі учасників польського партнера допустима, але не є обов’язковою.
Перевагою цієї правової форми є також можливість динамічного набуття нових капіталів і нових компаньйонів. До недоліків слід віднести подвійне оподаткування: спочатку – прибутків товариства, потім — виплачуваних дивідендів, а також необхідність ведення поточної бухгалтерії та складання фінансової звітності.
Для створення товариства з обмеженою відповідальністю в Польщі необхідно зробити наступні кроки:
  • укладення договору товариства;
  • оплата 100% статутного капіталу;
  • призначення правління товариства;
  • призначення наглядової ради або ревізійної комісії, якщо такі органи передбачаються законом або договором товариства;
  • реєстрація в Національному судовому реєстрі.
Договір товариства підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню і повинен обов’язково містити такі положення:
  • найменування товариства;
  • місцезнаходження товариства;
  • предмет діяльності;
  • розмір статутного капіталу;
  • кількість та номінальна вартість часток у статутному капіталі, що належать окремим учасникам товариства;
  • термін дії товариства, якщо він визначений.
Статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю може бути оплачений як грошовими, так і негрошовими внесками. Негрошовими внесками можуть бути також і майнові права, в тому числі підприємство або його частина. Договір товариства повинен визначати предмет негрошового внеску, особу, яка зробила цей внесок, а також кількість часток, що приймаються учасником за зроблений внесок.
Необхідною умовою для набуття товариством статусу юридичної особи є її реєстрація в Національному судовому реєстрі. Заяву про реєстрацію товариства необхідно надати до відповідного суду за місцем знаходження Товариства не пізніше ніж 6 місяців з дня укладення договору товариства.
До заяви додаються такі документи:
  • договір товариства;
  • заява всіх членів правління, що вклади до статутного капіталу товариства внесені в повному обсязі;
  • список учасників товариства;
  • зразки підписів всіх членів правління, засвідчені нотаріально.
Товариство з обмеженою відповідальністю може почати свою діяльність і до реєстрації – з моменту укладення договору товариства з обмеженою відповідальністю.
Вже з цього моменту нове товариство має право набувати права (в тому числі — право власності на нерухомість та інші речові права), нести обов’язки, виступати як позивач або відповідач в суді.
Органами товариства з обмеженою відповідальністю є:
  • правління – складається з одного або декількох учасників, веде справи товариства і представляє його інтереси;
  • збори учасників (вищий орган товариства з обмеженою відповідальністю), що складається з усіх учасників товариства;
  • наглядова рада або ревізійна комісія (у складі не менше трьох учасників) – здійснює контрольні та наглядові функції.
Максим Ференц, Доктор юридичних наук, засновник юридичної компанії Maksym Ferents Consulting у Варшаві
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас