Податки на посилки: українці знайшли лазівки в нових нормах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податки на посилки: українці знайшли лазівки в нових нормах

Особисті фінанси
22310
З липня 2019 року в Україні істотно посилилися ліміти на посилки з-за кордону. Так, за посилку, вміст якої коштує дорожче ніж 100 євро, потрібно заплатити ПДВ в 20% і 10% мита. Для підакцизних товарів додатково оплачується і акциз. До таких товарів в Україні відносяться, наприклад, спирт, спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво; тютюнові вироби, тютюн, промислові замінники тютюну; нафтопродукти, скраплений газ; автомобілі і кузови для них і т. д.
Але податки сплачуються не з усієї суми посилки, а тільки з різниці, яка вище встановлених 100 євро. Наприклад, якщо ви замовите на зарубіжному сайті кросівки вартістю в 180 євро, то ПДВ потрібно платити тільки з цих 80 євро – 16 євро (20% від 80) і ще плюс 10% мита – 8 євро. Все це можна заплатити прямо на пошті.
Правило про ліміт в 100 євро діє тільки для фізичних осіб. А ось для юридичних осіб і фізосіб-підприємців безмитний ліміт залишається на рівні 150 євро.
Нагадаємо, що податки на посилки з-за кордону піднімалися поступово. У період з січня по липень 2019 року ліміт становив 150 євро, а вже з 1 липня опустився до 100 євро, яким він і залишається сьогодні.
До речі, українці дійсно чимало товарів замовляють за кордоном. Наприклад, за даними дослідження GfK, в структурі закупівель онлайн-покупців в 2018 році близько 43% становили товари з інших країн. За останні п’ять років кількість таких покупців зросла майже в два рази. А в середньому на одного українця на рік припадає 12-13 зарубіжних посилок. Щоправда, середня вартість таких покупок не перевищує і 50 євро і становить всього 1290 грн.
Ліміт на отримання посилок існує в багатьох країнах. Наприклад, в Бельгії, Чехії, Італії, Фінляндії, Німеччини, Греції митні ліміти становлять 22 євро, в Данії – близько 10 євро, а в Болгарії – 15 євро. А у Франції та Канаді за всі посилки потрібно платити податки.
В уряді зазначали, що таке обмеження допоможе боротися з контрабандою, адже, за їхніми даними, кількість посилок сумою вище ніж 150 євро становить лише 1,4% від загальної кількості. Тому передбачалося, що життя простим громадянам це нововведення ніяк не ускладнить. Тим не менш, українці таке нововведення сприйняли досить прохолодно і навіть виходили на протести.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас