Безпечні онлайн-покупки: 5 корисних порад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Безпечні онлайн-покупки: 5 корисних порад

Світ
1900
Фінансова кіберзлочинність здатна завдати серйозного удару по світовій економіці. Від неї можуть постраждати інновації та інвестиції. Мине небагато часу, і цей злочинний бізнес за прибутковістю може перевершити всю глобальну наркоторгівлю. За прогнозами агентства Cybersecurity Ventures, кіберзлочинність набирає обертів, і до 2021 року загальний збиток від неї обійдеться світу в 6 трильйонів доларів на рік, в порівнянні з 3 трильйонами доларів у 2015 році.
Безпечні онлайн-покупки: 5 корисних порад
Глобальна статистика складається з тисяч окремих випадків. Буває, покупці втрачають свої кошти на картці під час купівлі в інтернеті товару на незначну суму. Щоб убезпечити ваш онлайн-шопінг, редакція підготувала п’ять простих порад.
Що потрібно робити…
1. Купувати, підключившись до захищеної мережі
Важливо не здійснювати операції онлайн при підключенні до громадського Wi-Fi, якщо не хочете, щоб дані вашої картки потрапили в руки шахрая. Краще це робити в захищеній домашній мережі. Якщо необхідно здійснити оплату або зробити покупку поза домом, скористайтеся мобільним інтернетом. Також рекомендуємо відключити автоконект на вашому пристрої, щоб закрити доступ до нього для підозрілої громадської мережі в парку або кафе.
Убезпечити домашнє Wi-Fi-підключення від вторгнень сторонніх користувачів можна за допомогою шифрування мережі ключем WPA2/PSK. Ще надійніший спосіб – фільтрація доступу пристроїв по IP.
2. Визначити фішинговий сайт і покинути його
Відразу варто звернути увагу на адресу сайту – протокол https:// підтверджує надійне шифрування і безпеку даних. Якщо в адресному рядку є значок замка, значить, підключення має сертифікат безпеки. Сайти з протоколом http:// найчастіше не захищені. Вводячи дані картки на такому сайті, ви ризикуєте залишитися з нульовим балансом.
Відповідно до Закону України “Про захист прав споживачів” інтернет-магазин повинен вказувати на сайті офіційні контакти (гаряча лінія, пошта та юр. адресу), інформацію про оплату, доставку і повернення, на сайті також повинен бути розділ зворотного зв’язку, відгуки та юридична інформація. Якщо таких сторінок немає, швидше за все, сайт ненадійний і створювався “нашвидкуруч” для швидкої наживи. Додатково перевірити сайт на надійність можна за допомогою спеціального сервісу https://www.ema.com.ua/citizens/blacklist/ – бот вкаже, чи були раніше скарги на цю url-адресу.
3. Не платити зарплатною/кредитною карткою
В онлайн особливо поширеним є розкрадання форм платіжної інформації – Formjacking. Це використання шкідливого коду JavaScript для крадіжки даних кредитної картки на сторінках оформлення замовлення в онлайн-магазинах. Шкідливий код краде дані картки, імена та іншу особисту інформацію і відправляє на сервер для повторного використання або продажу. При цьому покупець не підозрює, що його платіжною інформацією і коштами вже можуть вільно розпоряджатися злочинці.
Телеметрія Symantec показує, що найчастіше дрібні і середні роздрібні продавці, які торгують, наприклад, одягом, садовим інвентарем або предметами медичного призначення, не захищають свій сайт від formjacking-коду. Це глобальна проблема, яка може вплинути на будь-який бізнес, який приймає платежі від клієнтів через Інтернет. Що робити, щоб у вас не вкрали зарплату або кредитні кошти, див. пункт 4.
_________________________________________________________________________
У 2018 році Кіберполіція України виявила 6000 кримінальних правопорушень. З них 5320 випадків зі сфери платіжних систем, е-комерції та кібербезпеки.
_________________________________________________________________________
4. Обзавестися окремою карткою для покупок в інтернеті
Щоб оформити картку для онлайн-покупок, вже не потрібно звертатися в банк і пред’являти паспорт. Достатньо придбати припейд картку, поповнити її на необхідну суму і робити покупки на українських сайтах без ризику втратити всі заощадження.
Доступний платіжний інструмент в сегменті припейд – передплачена картка Visa інша від Uplata. Її можна придбати в звичайному магазині або на сайті uplata.ua, активувати по СМС, поповнити готівкою через термінал або переказом з іншої картки і відразу почати користуватися. Найближчим часом буде доступна віртуальна картка Visa інша, яку користувач зможе відкрити миттєво на сайті і в додатку Uplata.
Безкоштовне обслуговування і сервіс Uplata надає на сайті uplata.ua в мобільному додатку Uplata (для iOS, Android), де можна без комісії поповнювати Visa інша, підключати картки інших банків, робити і отримувати перекази, оплачувати понад 1500 послуг.
Користуючись передплаченого карткою, ви не ризикуєте втратити кругленьку суму, але, так чи інакше, важливо дотримуватися правил безпеки.
5. Вибрати захищений спосіб оплати
Купуючи на таких платформах, як OLX і Prom, знайдіть можливість зустрітися з продавцем і передати гроші йому особисто в руки. При оплаті незнайомцю на картку високою є ймовірність нарватися на шахрая. Щоб убезпечити ваші заощадження і кредитні кошти, користуйтеся передплаченого карткою з обмеженою сумою на балансі.
В офіційних інтернет-магазинах використовується онлайн-еквайринг. Цю послугу надають банки і платіжні сервіси, наприклад, Fondy, LiqPay, Інтеркаса, EasyPay, Portmone, WayForPay. Перевірити інформацію про еквайєр ви можете на інфосторінках «Оплата і доставка». Магазини зобов’язані її вказувати. Якщо такої сторінки немає, див. пункт 2.
У пошуках необхідного товару важливо розуміти, що не всі продавці готові платити великому маркет-плейсу за розміщення своєї пропозиції. Тому вони знаходять майданчики з більш лояльною комісією, які не завжди повністю відповідають стандартам онлайн-магазину. Покупець, так чи інакше, ризикує, але краще це робити з передплаченою карткою з невеликим балансом.
Передплачені картки – регульований НБУ офіційний формат платіжних карток в Україні. По припейд картці Visa інша встановлено низку обмежень з метою запобігання шахрайству. Сервіс по роботі з Visa інша надає фінтех-проект Uplata за участю емітента картки Індустріалбанку.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас