Як перехід на кіловати змінить суми в платіжках за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як перехід на кіловати змінить суми в платіжках за газ

Особисті фінанси
29952
Як би українці не економили газ, рахунки за нього не стануть меншими, поки лічильник враховує тільки обсяг палива, а не його якість. Тому в Україні пропонують перевести облік газу з кубометрів у кіловати.
Якість блакитного палива різна, тому в різних населених пунктах калорійність газу – тобто теплота його згоряння – може істотно відрізнятися. А ще дуже багато залежить від того, в якому стані перебувають труби, які йдуть до вашого будинку. Більша частина газових мереж в Україні прокладалася десятки років тому, стан труб вже далеко не ідеальний. Через це можливі витоки газу. В результаті в газовій мережі падає тиск і теплотворна здатність блакитного палива знижується.
Про те, що газ в Україні різної якості, заговорив і голова Нацкомісії з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Валерій Тарасюк.
“Коли ми подивимося на приклади, то щоб приготувати одну і ту саму ємність, у Львові потрібно витратити 1,1 куба газу, а в Києві – 1 куб. Таким чином, Львів заплатить більше, тому що він платить за обсяги”, – підрахував Тарасюк.
Тому в Нацкомісії пропонують кардинальні зміни – вимірювати блакитне паливо не в кубометрах, а в кіловатах, тобто в одиницях зміни енергії. Якщо це станеться, ціна на газ буде залежати від кількості тепла, яке дає паливо саме у вашому домі.
“Насправді розрахунки за теплотворністю хороші – ви платите за реальну теплотворність газу”, – зазначає Черкашин.
Але чи означає це, що всім нам доведеться викинути старі газові лічильники і замість них закуповувати нові, які будуть рахувати кіловати? У “Нафтогазі України” запевняють, що ні. Кубометри газу з вашого лічильника будуть просто переводитися в кіловати. Для цього визначатимуть теплоту згоряння газу.
“Лічильники не повинні бути іншими. Є спеціальний перерахунок – і в платіжці у споживача все буде показано максимально прозоро”, – говорить директор ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” Максим Рабінович.
В Україні ж з прозорістю розрахунків залишаються складнощі. Наприклад, українці змушені доплачувати так звані коефіцієнти. До суми в платіжці додають ще 5-7% – мовляв, за те, що на вулиці мороз, і обсяг газу через це змінюється. Експерти кажуть, що така практика незаконна в принципі. Постанова про коефіцієнти приймалася 15 років тому і давно застаріла. Крім того, вона повинна була застосовуватися тільки щодо підприємств, а не населення. НКРЕКП вже багато років намагалася скасувати “морозні коефіцієнти” через суд, але газконтори продовжують їх нараховувати.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас