Накопичити на старість: в Раді придумали новий варіант зміни пенсійної системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Накопичити на старість: в Раді придумали новий варіант зміни пенсійної системи

Казна та Політика
21059
Введення в Україні обов’язкових накопичувальних пенсій може бути відкладено на невизначений період. Однак чиновники не полишають цю ідею в цілому і продовжують шукати шляхи для запуску другого рівня пенсійної системи.
Голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова запропонувала залучити до цього процесу Держказначейство.
Про це Третьякова розповіла в інтерв’ю ZN.ua.
“Ми звернулися до державної казни, щоб організувати щось на зразок американської пенсії. Тобто ти можеш вносити 50 доларів на місяць, а казначейство обіцяє, що буде давати трохи більше інфляційного відсотка. Це може потребувати певного переоснащення Держказначейства і створення спеціальної програми для того, щоб можна було відкривати небюджетні рахунки для фізичних осіб. І коли ми зробимо це, Держказначейство зможе запропонувати громадянам, наприклад, три види пенсій: 200 гривень на місяць, 500 або 700. І це буде дуже гарантований пенсійний план. Той, хто не довіряє приватному сектору, хто не довіряє нашому спліту, може зупинитися на цьому бюджетному варіанті”, – розповіла Третьякова.
При цьому вона закликала до суворішого контролю діяльності недержавних пенсійних фондів та заявила, що регулятори вже займаються цим питанням.
“Тому боятися втратити (гроші. – Ред.) потрібно, але при цьому і турбуватися про свої заощадження, і нести за них відповідальність. В тому числі і соціальну – за те, що вибираєш. Держава, в свою чергу, має прибрати з цієї сфери криміналітет. І нарешті, ми повинні констатувати, що якщо держава цього не зробила і з’являються кримінальні справи, коли люди з фінансового сектора забрали гроші у інших, – в цьому випадку відповідальність несе бюджет. А це означає, що політики і органи державної влади, які допустили не суворе регулювання, відповідають за те, що гроші людей втрачені. Цей ланцюжок відповідальності, в тому числі і політичної, теж потрібно публічно проговорювати”, – резюмувала депутат.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас