НБУ: Банки не повинні нараховувати військовим проценти за кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Банки не повинні нараховувати військовим проценти за кредитами

Особисті фінанси
1299
Упродовж останніх п’яти місяців до Національного банку надійшло понад 100 звернень військовослужбовців, які скаржаться на нарахування банками відсотків та штрафів за їх кредитами в період військової служби.
Про це йдеться в повідомленні регулятора.
Військовослужбовці поскаржилися до НБУ на 17 банків.
Банки не повинні нараховувати військовослужбовцям проценти за кредитом, а також штрафи за несвоєчасне погашення під час проходження військової служби.
Про це йдеться в Законі України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей” (пункт 15 статті 14).
Що це означає:
  • Кредит військовослужбовця фактично “заморожується” на час проходження ним військової служби.
  • Військовий має змогу тимчасово не виплачувати тіло кредиту, а банк не нараховує проценти та штрафи за прострочення виплат.
  • Норми, які звільняють військовослужбовців від нарахування відсотків, штрафів та пені на час проходження військової служби, розповсюджуються не лише на банки, а й на небанківські фінансові установи.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк 14 лютого 2020 року надіслав банкам додаткове роз’яснення щодо виконання ними вимог законодавства України, а саме – ненараховування процентів, штрафів та пені за кредитами для професійних військових та контрактників із початку особливого періоду (із 18 березня 2014 року), а для мобілізованих військових – із дати їх мобілізації.
  • Щодо кожного випадку порушення Управління захисту прав споживачів фінансових послуг Національного банку зверталося безпосередньо до банків із вимогою вирішити ситуацію.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції по кредитах в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.

Помічник по кредитах

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас