Голова МВФ назвала два сценарії впливу коронавірусу на світову економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова МВФ назвала два сценарії впливу коронавірусу на світову економіку

Світ
1639
Ситуація з поширенням коронавірусу Covid-19 може розвиватися за двома сценаріями.
Про це повідомила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Кристаліна Георгієва.
Як зазначила голова МВФ, коронавірус – це серйозне нагадування про те, як крихкому відновленню економічного зростання можуть загрожувати непередбачені події. А в січні, коли МВФ оновлював прогноз, про коронавірус ще нічого не було відомо.
За її словами, після невтішного зростання в 2019 році МВФ почав бачити ознаки стабілізації і зниження ризиків, у тому числі завдяки першому етапу торгової угоди США і Китаю. У січні МВФ прогнозував прискорення зростання з 2,9% в 2019 році до 3,3% в 2020 році і 3,4% в 2021 році. Зокрема, це зростання було забезпечене пом’якшенням монетарної та фіскальної політики. Фактично, монетарне пом’якшення додало приблизно 0,5 п. п. до глобального зростання в минулому році. 49 центральних банків скоротили ставки 71 раз в рамках найбільш синхронізованих монетарних дій з часів світової фінансової кризи, нагадала Георгієва.
Як зазначила голова МВФ, якщо поширення вірусу припиниться, економіка Китаю швидко відновиться. Результатом буде різке падіння зростання ВВП в Китаї в першому кварталі 2020 року, але лише невелике зниження за весь рік. Побічні ефекти в інших країни залишатимуться відносно незначними і короткочасними, в основному через тимчасові збої в ланцюжках поставок, туризму і обмежень на поїздки.
Однак тривалий і більш серйозний спалах коронавірусу призведе до більш різкого і більш тривалого уповільнення зростання в Китаї. Його глобальний вплив буде посилено за рахунок більш істотних збоїв в ланцюжку поставок і більш стійкого падіння довіри інвесторів, особливо якщо епідемія пошириться за межі Китаю, повідомила вона.
“Проте навіть у найкращих сценаріях прогнозовані темпи глобального зростання все ще залишаються скромними у багатьох частинах світу. І в середньостроковій перспективі очікується, що зростання залишиться нижчим від середніх історичних показників”, – додала Георгієва.
За її словами, хоча деякі ризики, такі як хвороби, поки що перебувають поза контролем, не потрібно створювати нові невизначеності, яких можна уникнути.
“Я вважаю, що є три області, в яких міністри фінансів і керівники центральних банків можуть домогтися більшої впевненості щодо майбутніх дій під час зустрічей G-20 в Саудівській Аравії: торгівля, клімат і нерівність”, – повідомила Георгієва.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас