Верховний суд заборонив відновлення діяльності банків, що лопнули, за позовом екс-власників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховний суд заборонив відновлення діяльності банків, що лопнули, за позовом екс-власників

Фондовий ринок
552
Верховний суд України прийняв рішення, що виключає можливість припинення ліквідації банку за позовом його колишніх власників, але дозволяє їм вимагати відшкодування збитків від незаконних дій регулятора.
Як повідомляється на сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, суд ухвалив відповідне рішення за підсумками розгляду справи за позовом колишніх власників “Укрінбанку”.
У фонді нагадали, що після визнання банку неплатоспроможним його колишні власники намагалися оскаржити рішення Національного банку і Фонду гарантування, при цьому перереєстрували банк як компанію “Укрінком” і проголосили її правонаступником фінустанови.
В результаті банк з усіма активами було виведено з-під контролю фонду, а розрахунки з кредиторами було зупинено. На той час фонд уже виплатив вкладникам банку 1,8 мільярда гривень відшкодування за вкладами.
Зазначається, що постанова Верховного суду вирішує кілька ключових питань, які в подальшому повинні враховуватися іншими судами при розгляді аналогічних справ. Зокрема, припинення банківської діяльності можливе тільки в установленому законодавством порядку, а будь-які зміни до статуту банку можливі виключно після їх погодження з НБУ.
При цьому, скасування судом рішення про введення в банк тимчасової адміністрації або його ліквідацію не означає автоматичне припинення управління банку фондом. Крім того, суд не може скасувати рішення про виведення банку з ринку на підставі недотримання процедури, взявши на себе функції НБУ та Фонду гарантування. Якщо власники банку вважають дії НБУ незаконними, вони можуть захищати свої права, вимагаючи відшкодування отриманих збитків.
Згідно з рішенням суду, угоди колишніх керівників банку після початку процедури виведення банку з ринку є нікчемними, і нова структура не може бути правонаступником ліквідованого банку. “Фонд гарантування вкладів схвалює рішення Великої палати Верховного суду, яке зупиняє правовий хаос в питанні оскарження рішень щодо неплатоспроможності банків і визначає порядок дій інших судів загальної юрисдикції при розгляді аналогічних питань”, – йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас