Нові вимоги до маркування продукції можуть негативно вплинути на бізнес - ЄБА — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові вимоги до маркування продукції можуть негативно вплинути на бізнес - ЄБА

Фондовий ринок
1394
За вимогами ЄС, українські виробники зобов’язані друкувати на упаковках одиниці вимірювань латиницею. На думку бізнес-спільноти, наказ Міністерства економіки, який згодом дозволив використовувати також і кирилицю, призводить до плутанини і погіршення умов бізнесу.
Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.
На сьогодні, згідно з чинною редакцією, вся продукція, яка буде розміщена на ринку України після 1-го січня 2021-го року, повинна обов’язково бути маркована латиницею і може додатково мати маркування, нанесене кирилицею. Однак таке рішення задовольняє не всі індустрії.
Водночас нещодавно Міністерством економіки був опублікований проєкт змін до наказу №914, який у разі його ухвалення ще більше погіршить ситуацію.
Зокрема, нова запропонована редакція передбачає, що абсолютно вся продукція повинна мати маркування одиниць виміру – і латиницею, і кирилицею.
На думку компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, запропонована редакція не тільки не вирішує існуючі законодавчі неузгодженості для ряду галузей (наприклад, сфери агрохімії, ветеринарних препаратів тощо), але й істотно погіршує умови ведення бізнесу для тих галузей і компаній, які вже змогли виконати вимоги, передбачені чинною редакцією Наказу №914, і наносять маркування виключно латиницею.
Особливо критичним питання є для компаній, які виробляють невеликі вироби, наприклад, навушники, флешки, камери, мобільні телефони та іншу невелику електроніку тощо.
Адже на таких виробах часто фізично неможливо нанести маркування і позначки кількома мовами. Таку вимогу часто можна виконати тільки шляхом створення окремої виробничої лінії для товарів, призначених для українського ринку.
А це, в свою чергу, призвело б до зростання собівартості таких товарів для українського споживача і до скорочення асортименту товарів, які легально поставляються в Україну.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас