Зупинка експорту "світла" з України підірве економіку - депутат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зупинка експорту "світла" з України підірве економіку - депутат

Енергетика
1434
Запровадження в Україні додаткової плати для експортерів електроенергії призведе до зупинки експорту струму і матиме вкрай негативний вплив на економіку країни. Про це заявила народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Вікторія Гриб.
“Це рішення матиме вплив на експорт в нашій державі. Це рішення матиме вплив на поставки валюти в нашу державу. Зміни створюють всі підстави для скорочення або навіть припинення експорту електричної енергії, це може призвести до зниження валютної виручки”, – сказала Гриб, коментуючи рішення НКРЕКП затвердити зміни до Кодексу системи передачі.
На думку депутата, затверджені НКРЕКП зміни призведуть до скорочення виробництва електроенергії в Україні та негативних процесів в енергетичній та суміжних галузях.
“Виробництво електричної енергії буде скорочуватися, не будуть проводитися ремонти енергетичного обладнання, що в свою чергу призведе до скорочення темпів розвитку або навіть занепаду суміжних з енергетикою галузей економіки, хімічної, металургійної, вугільної галузей. До звільнення працівників і відтоку працездатного населення за кордон”, – додала нардеп.
Також Гриб зазначила, що у зв’язку з ухваленням НКРЕКП такого рішення, ціна на електроенергію, яка експортується, зросте, і українські експортери не зможуть конкурувати на енергоринках Європи.
“Зміни до Кодексу системи передачі призведуть до збільшення вартості електроенергії для експортерів електроенергії, що за своєю суттю є створенням економічного бар’єру доступу таких суб’єктів до енергетичних ринків Європи і порушенням принципу вільного переміщення товарів”, – сказала Гриб.
Нагадаємо, раніше Енергетична спільнота Європейського Союзу і Європейська федерація торговців енергією вже звернулися до НКРЕКП з проханням не ухвалювати зміни до Кодексу системи передачі в частині введення тарифу на передачу при експорті електроенергії, оскільки це суперечить європейській практиці і законодавству ЄС.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас