Експерт розповів, які фактори підсилюють девальваційні процеси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, які фактори підсилюють девальваційні процеси

Казна та Політика
775
Фундаментальних факторів для зміцнення нацвалюти, на жаль, немає. Українська модель економіки як була сировинною, так сировинною і залишилася.
Про це в коментарі ГолосUA повідомив економіст Віктор Скаршевський.
За його словами, нещодавно Нацбанк опублікував досить примітні дані про дефіцит торгового балансу за 2019 рік – мінус 13,9 млрд доларів.
“Тобто, ми майже на 14 млрд доларів більше купуємо товарів, ніж продаємо. Це ще не абсолютний рекорд, як це було в 2012-13 роках, але по відношенню до 2015 року дефіцит торгового балансу збільшився в 4 рази – з мінус 3,5 до мінус 13,9 млрд доларів”, – констатував експерт.
Покривається цей дефіцит, зазначив він, за рахунок коштів, які переказують заробітчани, а також за рахунок нових боргів.
“Наприклад, минулого року, якщо взяти чистий приплив від нерезидентів в ОВДП, – це 4,3 млрд доларів. Для порівняння, згідно з даними НБУ, надходження від заробітчан становлять 12 млрд доларів”, – констатував Віктор Скаршевський.
За словами експерта, в ситуації, що склалася, існують такі ризики: інтерес нерезидентів до українських ОВДП поступово охолоджується через зниження облікових ставок. Другий момент-погіршення ситуації у світовій економіці і так званий “чорний лебідь”.
“Не такий страшний сам по собі коронавірус, як реакція влади і економік Китаю та інших країн на нього. Ми вже бачили просідання бірж, а також зниження цін на метал, руду і зерно на світових ринках. Продукція металургії з початку року подешевшала на 7%, залізна руда – на 11%. Вже з’явилися ознаки зниження цін на зернові”, – додав Віктор Скаршевський.
Експерт констатував, що в ситуації, що склалася, Україна занає двох втрат. Перша – пряма. Враховуючи те, що в нашій країні – сировинна модель економіки, через зниження світових цін на сировину у нас зменшується валютна виручка, що чинитиме тиск на гривню. Другий фактор, який може негативно вплинути на динаміку курсу, – це те, що коли у світовій економіці і фінансах відбувається турбулентність, нерезиденти і спекулянти намагаються максимально швидко і в повному обсязі вивести гроші з ринків, що розвиваються, яким є і Україна.
“І вже є ознаки виведення грошей по світу, в Україні теж немає ажіотажу з боку нерезидентів щодо купівлі ОВДП. Якщо ж ситуація ще погіршиться, як мінімум нерезиденти припинять заводити нові гроші, що саме по собі негативно вплине на курс. Якщо на цьому тлі вони почнуть ще й виводити кошти, це ще більше посилить девальваційні процеси”, – підсумував Віктор Скаршевський.
За матеріалами:
ГолосUA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас