В 2019 році українці менше цікавилися трудовою міграцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В 2019 році українці менше цікавилися трудовою міграцією

Казна та Політика
1217
Протягом 2019 року знижувалася зацікавленість українців у роботі за кордоном за винятком пошуку роботи в Німеччині.
Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ за січень 2020 року.
«Протягом останніх кількох років на ринку праці спостерігається дефіцит працівників робочих спеціальностей, що серед інших чинників зумовлено міграційними процесами. Згідно з результатами соціологічних опитувань, саме вища оплата праці за кордоном — головна причина виїзду українських трудових мігрантів», — вказано в звіті.
Чим вищим є співвідношення зарплат за кордоном до зарплат в Україні, то більша зацікавленість у роботі за кордоном. В останні роки це співвідношення скорочувалося через зростання зарплат в Україні. У 2019 році ефект цього чинника посилився завдяки зміцненню гривні. Як наслідок, протягом року знижувалася зацікавленість українців у роботі за кордоном за винятком пошуку роботи в Німеччині. Останнє зумовлено пом’якшенням умов працевлаштування для працівників, які не є громадянами ЄС, яке буде запроваджено в березні 2020 року
В Нацбанку додали, що вважають ризик інтенсифікації міграції до Німеччини помірним, оскільки ключові бар’єри для працевлаштування зберігаються — необхідність довести кваліфікацію і знання мови.
У 2019 році реальна заробітна плата штатних працівників зросла на 9,8% в річному вираженні, що й надалі суттєво перевищувало темпи зростання продуктивності праці, повідомили в НБУ. Одним з основних факторів зростання заробітної плати залишався значний брак робочої сили. Згідно з результатами опитувань підприємств, третина підприємств зазначала брак робочої сили серед найзначніших факторів, що обмежують їхню спроможність збільшувати виробництво.
Проблема браку робочої сили в Україні мала дві причини:
  • значна кількість українців, що виїхали працювати за кордон (у Польщу, Чехію, Росію) через вищу заробітну плату. Так, у 2019 році кількість українських трудових мігрантів у Польщі оцінювалася у майже в 1 млн осіб. Значна частка трудових мігрантів — представники дефіцитних нині робітничих професій;
  • другою причиною є диспропорції між попитом і пропозицією робочої сили в розрізі професій та видів діяльності. Так, через низьку зацікавленість молоді в отриманні робітничих професій, про що свідчить у тому числі скорочення кількості учнів та професійно-технічних закладів освіти, виникає дефіцит працівників робітничих спеціальностей через природне вивільнення працівників старшого покоління.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас