Дубілет детально роз'яснив методологію перепису населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дубілет детально роз'яснив методологію перепису населення

Казна та Політика
911
Міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет роз’яснив принцип методології з оцінки чисельності населення під час проведеного електронного перепису населення та нагадав, що було застосовано три методи – використання мобільних даних операторів, Держстату та електронних реєстрів.
Про це він заявив під час пресконференції.
“У нас було три методи… Перший метод – ми використовували дані мобільних операторів. Ми вирішили, що найбільш глобальним типом організацій, до яких можна звернутися за інформацією, є мобільні оператори”, – сказав Дубілет.
За його словами, був укладений меморандум з кожним з трьох великих операторів та зібрано з них інформацію про кількість їхніх активних абонентів.
“Звісно, виникає питання, а що робити, якщо у когось немає мобільні телефони? Що робити, якщо в когось два мобільних телефони? Власне, з цією метою ми провели масштабне соціологічне дослідження, для того, аби зрозуміти, у яких вікових групах, у яких групах за регіонами середня кількість мобільних телефонів на одну людину”, – зазначив Дубілет.
“Таким чином, з одного боку, ми отримали кількість абонентів від мобільних операторів, ми їх почистили від модемних пристроїв, від інших SIM-карт. Ми брали до уваги лише кількість мобільних телефонів. Далі ми наклали на це наше соціологічне дослідження щодо того, скільки в якій групі в середньому SIM-карт. В цілому на кожну групу у нас була своя чисельність, й потім ми зробили наступний крок. Ми наклали на цю інформацію інформацію, яка у нас є по дітях, людях похилого віку. Тому що саме діти та люди похилого віку мають дуже низьке проникнення мобільних телефонів, тому тут ми використовували дані, які є у держави”, – розповів Дубілет.
Також міністр заявив, що найбільш точний реєстр – це реєстр Пенсійного фонду.
“Це ті люди, які отримують пенсію. З Пенсійного фонду ми взяли інформацію про людей 60+, й далі ми екстраполювали цю інформацію через демографічну ялинку… Тобто, ми взяли кількість людей, які віком 60+, та екстраполювали ці дані за допомогою інформації про те, скільки у нас людей розподіляється по різних групах. Це був другий метод”, – сказав Дубілет.
За його словами, третій метод з точки зору витраченої енергії виявився найбільш складним.
“Ми взяли в першу чергу реєстр фізичних осіб, власником якого є податкова служба, але, розуміючи, що там може бути багато дубляжу та неактуальних даних, ми почали чистити цей реєстр за ознаками останнього контакту з державою за останні три роки… Ми взяли всіх людей, які отримували будь-який офіційний дохід.., який відображається у наших реєстрах. Потім ми взяли тих людей, які отримують субсидії, і третє: ми зробили контакт по закордонних паспортах”, – наголосив Дубілет.
Отже, підсумував міністр Кабміну, згідно з цими результатами, в Україні проживають 37 млн 289 тис. осіб. Це дані без урахування жителів окупованих територій.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас