Україна знову успішно розмістила ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна знову успішно розмістила ОВДП

Особисті фінанси
19
Сергій Ягнич, керівник інвестиційного бізнесу UKRSIBBANK BNP Paribas Group
Міністерство фінансів на аукціоні 28 січня 2020 року провело на внутрішньому ринку успішне розміщення державних облігацій з терміном обігу 7 років (погашення відбудеться 26 травня 2027 року). Це логічне продовження політики уряду щодо збільшення строків погашення локальних зобов’язань. Обсяг розміщення семилітніх паперів склав 3,7 млрд грн, що відповідає 59% загального обсягу залучених коштів на аукціонах 28 січня.
Встановлений рівень дохідності — 9,95%, середньозважена ставка — 9,79%.
Логічно припустити, що Мінфін буде формувати другий ліквідний довгостроковий випуск, на кшалт минулорічного «хіта» — п’ятирічних ОВДП. Загальний обсяг розміщення вказаних паперів склав майже 34 млрд грн що, фактично засвідчило появу першого ліквідного довгострокового інструменту у гривні, який має перспективу бути включеним до глобальних індексів. Відповідно, варто очікувати, що міністерство фінансів аналогічним чином буде поступово збільшувати емісію семирічних ОВДП, з прицілом саме на попит зі сторони нерезидентів.
Варто також зазначити: попри те, що на аукціоні було розміщено лише 3,65 млн облігацій (номінальною вартістю 3,65 млрд грн) при обсязі пропозиції 6 млн шт, загальна сума поданих заявок перевищила 9 млрд грн. Тобто міжнародні інвестори, як і раніше, зберігають високий інтерес до українських облігацій. Можна припустити, що на фінальну суму розміщення вплинула тимчасова нестабільна ситуація на міжнародних фінансових ринках, спричинена спалахом коронавірусу у Китаї. Інвестори, зокрема, намагаються оцінити ризики від розповсюдження нового вірусу для найбільших економік світу.
Іншим ключовим завданням для України на даному етапі є розвиток вторинного ринку локальних цінних паперів. Незважаючи на значні успіхи, що їх було досягнуто на первинному ринку, на вторинному і досі де-факто існує два центри ліквідності. Перший — це українські банки та гравці фінансового ринку, які, зазвичай, цікавляться ОВДП зі строком до погашення до 2 років. Основним місцем торгівлі для таких гравців є локальні фондові біржі. Другий центр ліквідності — це міжнародні інвестори, Як правило, вони цікавляться «довгими» цінними паперами, строк погашення яких перевищує три роки, і здійснюють свої операції з ОВДП через або торгівельну систему Bloomberg, або похідні інструменти, такі як глобальні депозитарні ноти (GDN), або напряму, через систему міжнародного депозитарію Clearstream.
Наразі не є очевидним, де буде перетин цих двох сегментів, і чи він відбудеться взагалі. З великою ймовірністю, локальні гравці будуть переносити все більшу частину операцій саме у міжнародну систему Bloomberg, де вже здійснюється значний обсяг торгів на валютному ринку через систему BMAT. Разом з тим варто зазначити, що для повноцінної розбудови єдиного вторинного ринку, Україні, і, зокрема, міністерству фінансів і Національному банку України, необхідно виконати свою «домашню роботу» щодо узгодження внутрішніх вимог до таких операцій із зовнішніми, в рамках який працюють міжнародні гравці.
Матеріал опубліковано 31 січня 2020 на liga.net
За матеріалами:
Укрсиббанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас