Україні нікому продавати свою нафту: експерти назвали причини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні нікому продавати свою нафту: експерти назвали причини

Енергетика
4255
За даними Держслужби статистики, за 2019 рік державні і приватні компанії України видобули близько 1,6 млн тонн нафти і близько 20 млрд куб. м газу. Але через використання зношеного обладнання, видобуток одного бареля нафти (159 л) обходиться компанії в 18,5 доларів за барель, при міжнародних стандартах 10 доларів за барель. І за словами директора спецпроектів Науково-технічного центру “Психея” Геннадія Рябцева, нинішнє керівництво “Нафтогазу” не зацікавлене в нарощенні видобутку нафти.
“Стратегія – зосередитися насамперед на видобутку газу, адже добувати нафту набагато менш вигідно, ніж газ, через необхідність великих інвестицій в геологорозвідку нафтових покладів і модернізацію бурових установок, яким вже 50 років і більше, – каже Рябцев. – Об’єктивні причини – у нас немає компактно розташованих, та ще на невеликій глибині, гігантських родовищ нафти, як у Кувейту, Ірану, Іраку. Те, що було, виснажено за останні півстоліття на 80-85%.
Якщо згадати, то в 1972 році в Україні видобули рекордні 14,4 млн тонн нафти, а майже 30 років потому, в 2001 році – вже 3,7 млн ​​тонн, в 2019 році – 1,6 млн тонн. А розробляти дрібні, з незрозумілою перспективою видобутку свердловини, “Нафтогазу” не цікаво. При виборі у топ-менеджерів, куди направити прибуток – до держбюджету, отримавши 1% у вигляді бонусу, чи на буріння нових свердловин, які дадуть віддачу через 2-3 роки, не отримавши при цьому у вигляді бонусу нічого – відповідь очевидна. Якщо відсутня довгострокова детальна стратегія інвестування в розвиток галузі, про яке збільшення видобутку можна говорити?”
Рябцев каже, що для збільшення видобутку нафти “Держгеонадра” треба більше видавати ліцензій невеликим приватним структурам. В останні роки цей процес йде, але туго через забюрократизованість, корупційну складову і небажання місцевої влади давати дозвіл на розробку надр.
Втім, в “Держгеонадра” повідомили, що після прийняття закону про відрахування до місцевих бюджетів 5% доходу від продажу видобувною компанією нафти, ситуація покращилася. Але внесок невеликих компаній в загальний обсяг видобутку поки невеликий: не більше 10%.
Ще одна проблема – навіть ті невеликі обсяги нафти, яку добули, нікуди дівати. Адже за роки незалежності закрилися всі нафтопереробні заводи (близько десяти), крім двох – Кременчуцького НПЗ і Шебелинського ГПЗ. А їм нафти українського видобутку вистачає з лишком. Експортувати нафту “Укрнафті” заборонено законом, тому і нарощувати обсяги видобутку нафти, яку потім не продаси, сенсу небагато. Тобто одночасно зі зростанням видобутку нафти треба відновлювати НПЗ, а ще краще – будувати нові.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас