У Нафтогазі назвали отриману від Газпрому суму за транзит газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нафтогазі назвали отриману від Газпрому суму за транзит газу

Фондовий ринок
619
У січні Нафтогаз отримав 578,4 млн доларів за транзит газу з Росії – за грудень, січень і лютий.
Про це у себе у FACEBOOK написав виконавчий директор групи “Нафтогаз” Юрій Вітренко.
“У січні Нафтогаз отримав 239,5 млн дол. за транзит у грудні, а також 175,1 млн дол. передоплати за січень і 163,8 млн за лютий. Разом: 578,4 млн дол.”, – написав Вітренко.
За його словами, Україна не “обміняла” позовні вимоги в новому арбітражі на новий транзитний контракт. У січні Нафтогаз би отримав тільки 239,5 млн доларів, і це був би “останній платіж за транзит”.
Виконавчий директор Нафтогазу зазначив також, що у разі продовження попереднього контракту на транзит, в січні компанія б все одно отримала тільки ці 239,5 млн доларів, тому, що за старим контрактом не було підписки.
“І навіть у лютому за старим контрактом Нафтогаз би отримав значно менше грошей за транзит у січні, ніж Газпром заплатив за нього за новим контрактом. Справа в тому, що раніше Газпром платив тільки за фактично транспортовані обсяги, а вони склали лише 46% від законтрактованих. А ось в новому контракті вже діє принцип “качай або плати”. Іншими словами, якщо порівняти з попереднім контрактом, то через дію цього принципу в січні 2020 року фактична ставка транзиту газу для Газпрому була більш ніж в два рази вищою, ніж у грудні 2019 року”, – додав він.
Нагадаємо, в результаті тристоронніх переговорів “Україна-Росія-Європейський Союз” сторони підписали новий контракт на 5 років з можливістю його пролонгації ще на 10 років на аналогічних умовах, мінімальні гарантовані обсяги прокачування – 65 млрд м куб. газу в перший рік і по 40 млрд м куб. на наступні 4 роки. При цьому фактичні обсяги можуть бути вищими.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас