Принцип «first come - first served»: експеримент покликаний пожвавити розвідку корисних копалин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Принцип «first come - first served»: експеримент покликаний пожвавити розвідку корисних копалин

Казна та Політика
529
Кабінет Міністрів України, а також Державна служба геології та надр України розглянуть перехід до моделі «first come – first served» щодо вивчення та розвідки нових родовищ корисних копалин за поданням Національної асоціації добувної промисловості Україні (НАДПУ).
Що це означає. За цим принципом встановлюється пріоритетне право заявника, що перший звернувся, на отримання спеціального дозволу на геологічне вивчення корисних копалин загальнодержавного значення.
Мета експерименту. Урядовий експеримент покликаний пожвавити розвідку корисних копалин в Україні та скоротити мільярдні збитки через неефективне використання коштів на геологічне вивчення.
«Зміна механізму надання спецдозволів на геологічне вивчення зумовлена мільярдними витратами. За даними Рахункової палати України незавершення розпочатих раніше геологорозвідувальних робіт створює ризики нерезультативного витрачання понад 7 млрд гривень. Крім того, станом на 1 жовтня 2018 року третина родовищ (151 з 433), що підлягали геологічному вивченню, законсервовані», – повідомляють в НАДПУ.
Де застосовується такий принцип. Застосовується в деяких країнах ЄС (Австрія, Фінляндія, Греція, Іспанія, Швеція), а також в країнах-лідерах з видобутку корисних копалин – ПАР, Бразилії, Австралії, Монголії.
Що це дасть. Введення цієї моделі має пожвавити добувну галузь, де за даними Держстату, станом на листопад 2019 року, падіння становило 7 % порівняно з аналогічним періодом 2018 року, добування кам’яного та бурого вугілля – 10%, добування металевих руд – 9%, добування каменю, піску та глини – 12%. Добування інших корисних копалин та розробка кар’єрів знизилася на 13%.
Найцікавіші та найважливіші новини, а також поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця — завжди в нашому телеграм-каналі Finance_ukr 🤫 Переходьте, підписуйтеся — з нами цікаво та корисно!
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас