Держпраці перевірить 3000 підприємців: кого стосується в першу чергу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держпраці перевірить 3000 підприємців: кого стосується в першу чергу

Особисті фінанси
8240
З 1 лютого 2020 року Державна служба з питань праці розпочала інспекцію по дотриманню трудового законодавства.
Про це повідомляє Державна служба з питань праці.
З 20 по 31 січня інспектори праці проінформували понад 190 тисяч роботодавців у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування щодо вимог до оформлення трудових відносин із найманими працівниками, а працівників – про ризики та наслідки незадекларованої праці. Впродовж 10 робочих днів планується перевірити не менше 3 тисяч роботодавців.
Кого буде стосуватися в першу чергу – роботодавців, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці, або ті, хто на час інформаційних заходів мали незадекларованих працівників і не оформили з ними відносини належним чином.
Сфера торгівлі – одна із найбільш ризикових галузей для використання незадекларованої праці. За даними Держстату, кількість осіб, які працюють у цій галузі, без оформлення трудових договорів у 2019 році становила більше 700 тисяч осіб. Неформально зайнятим у формальному секторі економіки (у роботодавців, які зареєстровані як суб’єкти господарювання) був кожний третій працівник.
Інспектор праці може прийти до будь-якого роботодавця в будь-який день та час з метою перевірити оформлення трудових відносин. Для виявлення незадекларованих працівників, інспектор може безперешкодно проходити до виробничих, службових та адміністративних приміщень роботодавців, знайомитися з документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, спілкуватися з працівниками та представниками роботодавця, ставити їм питання та отримувати пояснення.
Штрафи:
  • Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України, за порушення законодавства про працю встановлено фінансові санкції від 1-30 мінімальних заробітних плат 4723 – 141690 грн.
  • Розмір санкції за порушення законодавства про працю (незадекларований працівник, факт підміни трудового договору цивільно-правовим/договором про стажування, виплати заробітної плати в конверті, виплати винагороди працівнику без нарахування/сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, фактичного використання праці працівника повний день, при оформленні його на неповний робочий день) складає 10 мінімальних заробітних плат – 47 230 грн.
  • Вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення – 141 690 грн.
  • Розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування становить 22% від розміру нарахованої заробітної плати працівника, що з урахуванням її середньомісячного розміру за 2019 році у 10 497 грн становитиме 2 309 грн в місяць, або 27708 грн в рік.

Довідка Finance.ua:

  • Державна служба України з питань праці контролюватиме додержання трудового законодавства бізнесом за оновленим порядком. Відповідні зміни передбачені постановою Уряду № 1132, що набула чинності 1 грудня 2019 року.
  • Інспектори зможуть без попереднього повідомлення о будь-якій годині доби проходити до будь-яких виробничих, службових, адміністративних приміщень об’єкта відвідування, в яких використовується наймана праця.
  • За результатами дослідження, третина опитаних підприємців не знають своїх прав при проходженні перевірок, понад 80% – готуються до перевірок через інтернет.
Найцікавіші і важливі новини, а також поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця – завжди в нашому телеграм-каналі Finance_ukr 🤫 Переходьте, підписуйтесь – з нами цікаво і корисно!
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас