Данилишин назвав запізнілим зниження НБУ облікової ставки до 11% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин назвав запізнілим зниження НБУ облікової ставки до 11%

Кредит&Депозит
1469
Зниження рівня облікової ставки Національним банком України до 11% є правильним, але запізнілим кроком на шляху пом’якшення монетарної політики.
Про це у FACEBOOK написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин.
“Національний банк встановив облікову ставку на рівні 11% з 31 січня 2020 року, знизивши її на 2,5 в.п. Як експерт, можу сказати, що рівень облікової ставки має знаходитись в межах 7-8%. Він включає – 4,1% (рівень інфляції в 2019 році) плюс 3 відсоткових пункти – рівень нейтральної ставки для України. Зниження облікової ставки на 2,м на шляху пом’якшення монетарної політики”, – написав Данилишин.
За його словами, темп зниження Нацбанком облікової ставки за останні два місяці підкреслює непослідовність дій і кон’юнктурний підхід. Навіть зменшення рівня облікової ставки в січні 2020 року на 2,5 в.п. суттєво не вплине на пом’якшення монетарних умов в першій половині 2020 року, вважає він.
Також Данилишин вказав, що зниження облікової ставки на 2 в.п. до 13,5% було запізнілим кроком на шляху пом’якшення монетарної політики. Запізнілим, на його думку, було й рішення щодо підняття ліміту інтервенцій на валютному ринку до 50 млн доларів на день.
“Це треба було робити ще на початку листопада. В умовах, коли показник інфляції за останній рік становить 4,1%, спостерігається фактично промислова дефляція, показник облікової ставки на початок 2020 року на рівні 13,5% можна було б вважати гальмівним на шляху пом’якшення монетарної політики”, – написав Данилишин.
Також він зазначив, що повільне зниження облікової ставки на тлі низької інфляції робить проблематичним кредитування великих підприємств в національній валюті.
“Це також є “перегрівом” монетарної політики, коли значення інфляції нижчі за інфляційний таргет можуть становити реальну небезпеку для подальшого зростання ВВП та наповнення державного бюджету”, – написав експерт.
Окрім того, він додав, що відновлення кредитування в 2019-му провалено. “Навіть, якщо правління Нацбанку знизило б облікову ставку на 3% на засіданні 12 грудня, чи на 3 % 30 січня – це кардинально не переламає ситуацію – починати зниження ставки потрібно було ще навесні (про що я говорив і писав неодноразово). Нині реальна ставка для України має становити до 7-8% річних (рівень нейтральної ставки для України – 3%), враховуючи також теперішній рівень інфляції за індексом споживчих цін”, – написав Данилишин.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас