Поради від DINERO: як не стати жертвою шахраїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поради від DINERO: як не стати жертвою шахраїв

Особисті фінанси
10
Як свідчить статистика, фінансові компанії приваблюють вигідними позиками не тільки відповідальних позичальників, але й нечесних осіб. Так, у ФК DINERO фіксують близько 5 шахрайських операцій з мікропозиками щоденно.
DINERO просить клієнтів бути обачними, щоб не стати жертвою аферистів. Перш за все, у жодному разі не надавайте стороннім особам інформацію про паспортні дані, ІПН, паролі від особистих електронних кабінетів – насамперед, в банківських системах.
Іноді злочинці заволодівають особистою інформацією після втрати або крадіжки гаджетів, в яких зберігалися доступи до платіжних систем і банків. Але частіше за все жертви фінансових махінацій добровільно надають шахраям свої особисті дані. Схеми, які використовують аферисти, різняться, але в своїй більшості базуються на «людському факторі». Щоб дізнатися особисті дані, злодій представляється співробітником мобільного оператора, чи, що найчастіше, банку: служби безпеки або підтримки клієнтів. Отримавши потрібну інформацію, шахрай оформлює позику на ім’я людини, яка навіть не підозрює, що вона стала жертвою афери.
Частіше за все мішенню шахрайських схем стають або дуже молоді люди, або особи старшого віку, які навіть не знають, що таке мікропозика. Відомі випадки, коли порушувались кримінальні провадження й у аферистів вилучали бази даних про користувачів. Зловмисники використовують їх, щоб втиратися в довіру. Так, в розмові аферист може назвати ім’я, прізвище, дату народження та інші особисті дані жертви. До того ж, вони наводять вагому причину задля отримання особистої інформації: розблокування сім-карти, відновлення доступу до онлайн-банкінгу, заробіток в інтернеті тощо.
Попри те, що в шахраїв є багато схем для обману, уникнути наслідків взаємодії з ними допоможуть кілька простих правил
1. Не передавайте третім особам особисті дані (серія та номер паспорту, ІПН, номер телефону чи банківської картки, електронну адресу) та паролі.
2. Не проводьте банківські операції через сторонні мережі Wi-Fi. Користуйтеся мобільним інтернетом або VPN. В іншому випадку власники відкритої мережі можуть заволодіти даними вашої картки (CVV, термін дії, номер) та списати з неї кошти.
3. У випадку втрати або крадіжки банківської карти або телефону, негайно блокуйте всі доступи та змінюйте паролі.
4. Якщо ви стали жертвою шахраїв, одразу зверніться до поліції.
За матеріалами: Dinero.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас