Банківські рахунки українців під загрозою: нова шахрайська схема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківські рахунки українців під загрозою: нова шахрайська схема

Фінтех і Картки
57477
Останнім часом шахраї все частіше підробляють сторінки інтернет-банкінгів великих банків і крадуть гроші з рахунків своїх жертв.
Аферисти дзвонять українцям нібито з офіційного номера банку і під виглядом співробітників фінансової установи повідомляють, що у клієнта пройшли списання або гроші крадуть прямо зараз. В процесі розмови висилають SMS-повідомлення (в заголовку SMS часто можна помітити напис “INTERNET”), далі просять терміново пройти за посиланням в повідомленні (воно підсвічується іншим кольором). При цьому жертву сильно кваплять, щоб людина не вчитувалася в зміст повідомлення.
Перейшовши за посиланням, людина бачить схожу сторінку інтернет-банкінгу свого банку, але насправді це сторінка-підробка, яку шахраї створили спеціально для крадіжки грошей.
Людина, яка телефонує, повідомляє, що для безпеки інтернет-банкінг був заблокований і для його розблокування потрібно терміново відновити пароль і повідомити секретний код з SMS.
Клієнт, натиснувши на кнопку “Відновити пароль”, вводить у відповідні поля свій номер картки, термін дії, CVV-код. Таким чином шахраї отримують всі конфіденційні дані клієнта.
Їм залишається тільки оперативно зайти на будь-який платіжний сервіс для переказу грошей, ввести вкрадені дані і перевести всі гроші з картки жертви собі на рахунок. А секретний код з SMS, який співрозмовник просив назвати – це насправді був код для підтвердження операції про переказ грошей через сервіс платіжної системи.
Останнім часом українці отримують SMS від шахраїв саме з безкоштовних сервісів для відправлення повідомлень. Наприклад, якщо відправляти безкоштовне SMS за допомогою сайту Vodafone, можна помітити, що в кінці кожного повідомлення компанія вказує, що не несе відповідальності за зміст повідомлень. Але більшість просто не звертає на це уваги і довірливо передає свої дані аферистам.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас