Міжбанк: Середа триматиме в напрузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: Середа триматиме в напрузі

2088
Середа буде одним з найбільш напружених днів цього тижня на валютному ринку. Розслабитися не вдасться нікому: ні клієнтам, ні банкам, ні Нацбанку. Масовані атаки на гривню тільки посиляться, а поведінка покупців валюти стане ще більш метушливою. Причому причин активізації на міжбанку буде кілька:
По-перше – сьогодні буде погашено ОВДП попередніх випусків на 5,5 млрд гривень. Частина цих коштів буде перевкладена в нові випуски облігацій вчорашнього аукціону. На ньому вчора продали паперів на 6,29 млрд гривень. Але частина – піде на міжбанк для фіксації прибутку нерезидентів в іноземній валюті й це додасть попиту на торгах і буде тиснути на курс гривні;
По-друге – до кінця місяця традиційно активізуються імпортери. Багатьом з них треба закрити свої поточні розрахунки у валюті по січню на звітну дату, бо навіть працюючи під реалізацію (тобто в більш пільговому режимі, ніж за передоплатою) – зазвичай до першого числа вони сплачуються за місяць. Це також працює проти гривні на міжбанку;
По-третє – “розбалувалися” експортери. Вони відверто задирають котирування і спільно зі спекулянтами грають “на підвищення”. Експортери продовжують отримувати гривню від Держказначейства у вигляді відшкодувань ПДВ і це дозволяє їм притримувати валюту. А спекулянти, спостерігаючи за зростанням попиту на валюту – просто користуються ситуацією і заробляють на ажіотажі;
По-четверте – почав “пожвавлюватися” готівковий ринок. Якщо раніше він був тільки заручником ситуації і збільшував свої цінники до рівнів міжбанку, то починаючи з учорашнього дня населення почало поступово купувати більше валюти. Це відбувається не у всіх регіонах, але попит почав зростати. Хтось купує валюту під майбутні поїздки і боїться зростання курсу, а хтось із дрібних і середніх підприємців став купувати готівкову валюту для своїх розрахунків за імпортні товари в форматі “чемоданної економіки”. Це негативний сигнал і ми сподіваємося, що готівковий ринок не перетвориться на окремого драйвера у зростанні курсу;
По-п’яте – спостерігаючи на міжбанку гру “на підвищення” – Нацбанк змінив тактику своїх інтервенцій і чекає на початку сесії максимальних котирувань і лише потім виходить з пропозицією. Це призводить до зростання курсу і дозволяє учасникам ринку зробити висновок, що регулятор більше не зацікавлений в зміцненні гривні з усіма витікаючими наслідками для їх поведінки на торгах.
Вірус з Китаю поки ще не особливо впливає на обсяги міжбанку, але вже працює психологічним каталізатором активізації бажаючих купити валюту і розрахуватися зі своїми іноземними партнерами якогомога швидше. Крім цього потенційний і вже реальний спад ділової активності в світі – частково вплине і на обсяги українського міжбанку і виручку наших експортерів.
Ми прогнозуємо на 29 січня обсяг операцій на міжбанку до $220 млн при здійсненні до 640 угод і знову широкий коридор по долару в межах 24,70-25,00 гривень.
Знову ймовірне повторення сценарію останніх днів з виходом на ринок НБУ з продажем долара на піку котирувань, щоб психологічно збити ажіотаж на торгах. Якщо нерезиденти вийдуть на ринок з продажем долара під свої розрахунки за вчорашні куплені ОВДП – Нацбанк викупить цю валюту навіть при загальній її нестачі на торгах, чим тільки розохотить спекулянтів і великих гравців міжбанку.
Загальний настрій на міжбанку поки залишиться на зростання валютних котирувань як за рахунок об’єктивних факторів, так і за рахунок спекулятивного “розгону” курсу.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,74 / 24,76
євро – 27,22 / 27,25
російський рубль – 0,395 / 0,396
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас