В Україні змінять правила для забудовників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні змінять правила для забудовників

Нерухомість
3003
В Україні до кінця 2020 року планують запровадити загальний реєстр всієї первинної нерухомості. Забудовники зможуть виставляти на продаж тільки зареєстровані в ньому квартири.
Нововведення покликане захистити інвесторів, вирішити проблему довгобудів і подвійних продажів квартир на первинному ринку, повідомила в ефірі ObozTV заступник голови фракції “Слуга народу”, представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Олена Шуляк.
За даними нардепа, з 2015 року українці щороку вкладають у первинну нерухомість понад 1 млрд євро. Однак ці інвестиції залишаються незахищеними.
“Українці можуть інвестувати свої гроші в метри квадратні, а потім виявляється, що у будинку взагалі не було дозвільних документів… Десь було відверте шахрайство, десь не вистачило коштів у забудовника… Це проблема глобального масштабу для України”, – наголосила Шуляк.
Вона запевнила, що цілком реально унеможливити незаконне будівництво в Україні вже в найближчій перспективі – до кінця поточного року.
Над відповідним рішенням зараз працює комітет Верховної Ради з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Мін’юстом і експертним середовищем.
“Це можна зробити таким шляхом. Забудовник спочатку отримує всі дозвільні документи, а потім додається до реєстру: причому там реєструється не просто будинок, а кожна квартира. Продавати квартири він зможе тільки тоді, коли їх внесуть до реєстру. Немає квартир у реєстрі – продавати нічого не можеш. А в реєстр можеш потрапити тільки тоді, коли є всі дозвільні документи. Реєстратор все перевірить”, – пояснила депутат.
Шуляк зазначила, що реєстр в тому числі вирішить проблему з “надбудовами”, коли проект 6-поверхового будинку в процесі будівництва раптом “перетворюється” на 20-поверховий.
“Якщо дозвільна документація на 6 поверхів – то реєструються квартири, розташовані на шести поверхах. Хочеш продавати на 8, 9, 10? Треба змінити проектну документацію, отримати всі дозволи на зміну таких технічних параметрів. Забудовника перевірять, зареєструють, і тоді вже люди зможуть купувати. Тільки так”, – констатувала вона.
Ще одним “важелем”, за її словами, стане надання права голосу інвесторам, які вже придбали квартири.
Плануєте купити нову квартиру, але вам не вистачає коштів? Сервіс від Finance.ua допоможе обрати персональний кредит.

Порівняти пропозиції за кредитами 🏬

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас