Збільшення пенсійного віку визнали неконституційним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збільшення пенсійного віку визнали неконституційним

Казна та Політика
75212
Конституційний Суд визнав неконституційним поетапне збільшення пенсійного віку для окремих категорій осіб.
Про це йдеться в повідомленні на сайті суду.
“Велика палата Конституційного Суду України ухвалила рішення у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень розділу I, пункту 2 розділу III “Прикінцеві положення” Закону України “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо пенсійного забезпечення” від 2 березня 2015 № 213-VIII (далі – Закон № 213)”, – йдеться в повідомленні.
Цим рішенням Конституційний Суд України визнав неконституційними положення, що передбачають підвищення пенсійного віку для окремих категорій осіб.
“Йдеться про поетапне збільшення на 5 років віку для виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи та на пенсію за вислугу років для працівників, визначених в оскаржуваних нормах Закону № 213”, – наголошується в повідомленні.
Перевіряючи зазначені положення на відповідність Конституції, КС виходить з того, що працівники, які працювали в шкідливих умовах і погоджувалися на таку ​​роботу через можливість отримання окремих пільг, мали об’єктивні очікування, що у них є право виходу на пенсію на умовах, визначених Законом “Про пенсійне забезпечення” від 5 листопада 1991 року № 1788-XII.
Після внесення змін Законом № 213, їхнє право виходу на пенсію на певних умовах звужене.
Зазначене Конституційний Суд розцінив як погіршення їхнього юридичного положення про право призначення пенсії.
Рішення Конституційного Суду є обов’язковим, остаточним і таким, що не підлягає оскарженню.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас