Будьте уважні! Нова шахрайська схема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будьте уважні! Нова шахрайська схема

Особисті фінанси
4569
Зараз шахраї все частіше підробляють сторінки інтернет-банкінгів великих банків і крадуть гроші з рахунків українців.
Як виглядає шахрайська схема:
Аферисти дзвонять українцям нібито з офіційного номера банку (наприклад, клієнтам ПУМБ можуть дзвонити з номера +38 044 290 7 290), і під виглядом співробітників фінансової установи повідомляють, що у клієнта пройшло списання коштів або гроші крадуть прямо зараз. У процесі розмови надсилають SMS-повідомлення (в заголовку SMS часто можна помітити напис «INTERNET»), далі просять терміново перейти за посиланням у повідомленні (воно підсвічується іншим кольором). При цьому «жертву» кваплять, щоб вона не звертала увагу на зміст повідомлення.
Перейшовши за посиланням, людина бачить схожу сторінку інтернет-банкінгу свого банку, але насправді це сторінка-підробка, яку шахраї створили спеціально для крадіжки грошей.
Шахрай повідомляє, що для безпеки інтернет-банкінг був заблокований і для його розблокування потрібно негайно відновити пароль і повідомити секретний код з SMS.
Клієнт, натиснувши на кнопку «Відновити пароль» вводить у відповідні поля свій номер картки, термін дії, CVV-код. Таким чином шахраї отримують всі конфіденційні дані клієнта.
Їм залишається тільки оперативно зайти на будь-який платіжний сервіс для переказу грошей, ввести вкрадені дані і перевести всі гроші з картки «жертви» собі на рахунок. А секретний код з SMS, який співрозмовник просив назвати – це насправді був код для підтвердження операції про переказ грошей через сервіс платіжної системи.
«Слід зазначити, що в більшості випадків аферисти отримують доступ до інтернет-банкінгу українців саме завдяки їх необізнаності. Банк ніколи не дзвонить клієнтам з номерів гарячої лінії – вони існують тільки для вхідних дзвінків. Цим часто користуються шахраї, виманюючи конфіденційні дані по телефону. Також потрібно бути особливо уважними з повідомленнями, в яких є посилання. Краще перевіряти залишок на рахунку через мобільний додаток вашого інтернет-банкінгу», – попереджає служба безпеки банку ПУМБ.
Останнім часом українці отримують SMS від шахраїв саме з безкоштовних сервісів для розсилки повідомлень. Наприклад, якщо відправляти безкоштовне SMS за допомогою сайту Vodafone, можна помітити, що у кінці кожного повідомлення компанія вказує, що не несе відповідальності за зміст повідомлень. Але більшість просто не звертає на це уваги і довірливо передає свої дані аферистам.
За матеріалами:
ПУМБ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас