EBA пропонує залишити можливість контрактної форми оподаткування для ІТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

EBA пропонує залишити можливість контрактної форми оподаткування для ІТ

Особисті фінанси
1231
На початку 2020 року з ініціативою щодо оподаткування для ІТ сфери виступило Міністерство цифрової трансформації.
Про це повідомляє пресслужба Європейської Бізнес Асоціації.
При цьому, ПДФО для співробітників скасовується, вводиться податок з виручки (3-7%, з поступовим підвищенням впродовж 5 років). Водночас, військовий збір становитиме 1,5%, ЄСВ – 22% та сплачуватиметься з двох МЗП, а не однієї, як є наразі. Водночас, всі податки сплачуватиме компанія, тобто виконуватиме роль податкового агента для своїх працівників.
“Особливістю роботи креативних індустрій є проєктна зайнятість працівників та контрактні відносини, «гнучкі» ролі у процесі створення продукту, виконання роботи в рамках певного проєкту контракторами та можлива залученість контрактора до кількох проєктів одночасно. Тож важливо зберегти такі можливості для індустрії, аби її зростання продовжилось”, – йдеться в повідомленні.
Що пропонують зараз – робочим рішенням може бути взята за основу пропонована раніше ідея з 5 групою ФОП (5% єдиний податок + 1% збільшення щорічно до загальних 10%, 1,5% військовий збір, 22% ЄСВ з мінімальної заробітної плати) з доданням до неї ініціативи Мінцифри, яка стосуватиметься саме штатних працівників.
Що це дасть – дане рішення може допомогти отримувати більше податкових надходжень до державного бюджету. Бізнес-модель з використанням контрактноі форми оплати праці між ФОП та Юридичними особами залишиться, що надасть можливість індустрії й надалі розвиватись.
Щодо проєкту закону «Про працю» – чіткого механізму, який би зміг повністю замінити контрактну форму співпраці ФОП-ів та юридичних осіб, завдяки якому ІТ індустрія й стала досить розвинена в Україні – наразі законопроект «Про працю» не передбачає. Натомість встановлюються жорсткі критерії, які лише підсилюють ризик перекваліфікації контрактних відносин у трудові.

Довідка Finance.ua:

*Міністр фінансів Оксана Маркарова вважає, що треба розрізняти самозайнятих ФОПів та тих, що працюють як наймані працівники у IT-компаніях, і заявила, що для виходу IT-бізнесу з тіні треба зменшувати податки.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас