Світлана Якимова: Гривня, політика, іпотека. Як змінюється ринок житла в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світлана Якимова: Гривня, політика, іпотека. Як змінюється ринок житла в Україні

Нерухомість
3814
В цій колонці постараємося розібратися, що ж відбувалося минулого року на ринку житла, і як ці події можуть позначитися на ринку в подальшому.
Тренди 2019 року
На мій погляд, ключовий тренд 2019 року – це зміна клієнтських пріоритетів: вперше за п’ять років покупці «перейшли» з первинного ринку житла на вторинний. І спричинено це, як не дивно, плавним зміцненням курсу гривні по відношенню до долара, яке почалося в першому півріччі 2019 року.
Як ви пам’ятаєте, кілька років поспіль курс долара стрибкоподібно підвищувався, тоді як ефективні фінансові інструменти захисту заощаджень від інфляції, наприклад, надійні та вигідні банківські депозити, в Україні були відсутні як в 2014-му, так відсутні і зараз. А значить, на мій погляд, купівля нерухомості була і залишається єдиним способом, як мінімум, зберегти, а як максимум – примножити накопичені кошти.
Причому як інвестиція первинний ринок була більш привабливою в порівнянні з вторинним, особливо якщо квартира купувалася на етапі котловану.
Зіставляючи основні фактори – вартість квартири, якість, інфраструктуру будинку і району, можливість після введення будинку в експлуатацію продати квартиру або здати її в оренду, покупці закономірно доходили висновку, що придбання житла в новобудові є стратегічно більш вигідним.
Можу сказати, що після кожного підвищення курсу долара у відділах продажів забудовників додавалося роботи. Тоді як вторинний сегмент, в більшості випадків, розглядали ті покупці, яким було необхідно вирішити житлове питання якомога швидше і з мінімальним фінансовим навантаженням. Ще раз підкреслю, що така картина зберігалася протягом п’яти останніх років.
Однак з моменту початку зміцнення гривні ситуація почала змінюватися. Перш за все, до посилення позицій національної валюти і продавці, і покупці поставилися з неабияким побоюванням. В цілому це не дивно, оскільки закладений в бюджет курс валют був заявлений на рівні 27 гривень за долар. Але в підсумку до кінця 2019 року отримали зовсім інший курс. Помітна різниця з курсу, а також відсутність чітких можливостей прогнозувати поведінку курсу підштовхнули покупців до перегляду ризиків: тобто, якщо раніше були готові ризикувати, вкладати в придбання «первинки» і чекати 1-2 роки до введення житла в експлуатацію, то сьогодні на ризики йти не готові і воліють купувати менш якісне, але готове вторинне житло.
Ще одна причина підвищення інтересу до “вторинки” – це зростання цін житла. Сьогодні чітко простежується закономірність: долар поступово дешевшає вже близько пів року, і рівно стільки ж підвищуються ціни об’єктів у продажу.
З одного боку, логіка продавців зрозуміла – вони прагнуть компенсувати втрати. Але, з іншого боку, покупці не готові платити більше. Все тому, що сума, яку вони готові були витратити на придбання житла, через зниження курсу долара фізично не зросла. У гаманці покупця тисяча доларів залишилися тисячею доларів. Це дуже істотний фактор.
Важливо розуміти, що переважна більшість купівель житла сьогодні відбуваються саме за заощадження. І ці кошти люди накопичують роками, десятиліттями або ж ідуть на обмін: продають свою нерухомість з метою придбати іншу.
До речі, збільшення розриву між очікуваннями продавців і можливостями покупців я б назвала ще одним трендом минулого року. Як видно з графіка нижче, за період грудень 2018-2019 років середня ціна пропозицій, тобто та, за якою продавці виставляли об’єкт на ринок, зросла на 72 долари за метр.
Таким чином, за рік зростання цін пропозицій склало близько 13%. Тоді як ціна продажів – тобто та, за якою фактично здійснювалася угода – знизилася за рік на 21 за квадратний метр. Більш того, у покупця істотно скоротився вибір: якщо раніше обирали з 10 об’єктів, то зараз обирають з 3.
Світлана Якимова: Гривня, політика, іпотека. Як змінюється ринок житла в Україні
Важливо враховувати також і той факт, що на сьогодні дуже помітно підвищилася вартість ремонтних робіт, які необхідно буде проводити в разі купівлі квартири в новобудові. За нашими оцінками, зараз вартість робіт і будівельних матеріалів «з нуля» іноді порівнянна з вартістю самого житла, що для покупців також є одним з аргументів на користь вторинного ринку.
Іпотека і “цінова бульбашка”
Обсяги іпотечного кредитування збільшувалися, проте досить повільно. Тому іпотека не була фактором, який помітно впливає на роботу ринку житла.
Крім високої вартості кредитів, існують й інші значущі проблеми ринку нерухомості, в тому числі майже повна незахищеність фізичних осіб, які інвестують в житло на первинному ринку.
Відновлення іпотечного кредитування може стати одним з рушіїв економічного зростання. Разом з тим без вирішення юридичних та інфраструктурних питань, зростання іпотечного кредитування може призвести до формування «цінової бальбашки», яка стане джерелом ризику для фінансової стабільності.
Щоб цього не сталося, слід впорядкувати ринок первинної житлової нерухомості, в тому числі шляхом чіткого дотримання Державних будівельних норм, впровадження дієвих генпланів міст, забезпечення прозорості ринку та захисту прав інвесторів.
Щодо прогнозів на 2020 рік… у 2019 році на тлі зміни політичної ситуації в країні ріелтори очікували підвищення динаміки ринку. Однак відбулося зворотне – і ми побачили скорочення активності: продавці і покупці зайняли вичікувальну позицію.
На мій погляд, багато для ринку в 2020 році залежатиме від сукупності двох факторів: політики і курсу долара.
Світлана Якимова, керівник компанії «ХАН (Харківське агентство нерухомості)»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас