В Україні вимагають скасувати нові монети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні вимагають скасувати нові монети

Казна та Політика
14384
Не минуло й року після введення нових монет, як від президента вимагають скасувати всі наявні металеві гроші. Нещодавно таку петицію було зареєстровано на сайті глави держави. Її автор, Андрій Винниченко, свою вимогу аргументує тим, що монети дорогі у виготовленні, непрактичні, займають багато місця і у великій кількості багато важать.
“А ще вони всіх дратують. Крім нумізматів”, – стверджує автор петиції.
“Особливу увагу хочу звернути на монети цінністю в гривню і більше. Я не знаю жодної людини, яка була б задоволена введенням цих монет в грошовий обіг. Навіть у маршрутних таксі часто лайка через те, що хтось не хоче отримати здачу монетами, а водій відповідає, що йому вони теж не потрібні”, – додає Андрій Винниченко.
За 10 днів петиція набрала 50 голосів з необхідних 25 тисяч.
На сайті президента за 5 останніх років українці зареєстрували 29 петицій, що стосуються монет. В одних просять скасувати всі монети, в інших, навпаки, вимагають замінити ними паперові купюри, тому що останні недовговічні. Серед цих вимог також є дві петиції, автори яких просять повернути в обіг монети номіналом 5 копійок.
Автор однієї з петицій аргументує це тим, що в магазинах з’явилося “обкрадання в законі”.
“Українців змушують платити більше, мотивуючи тим, що 5 копійок для здачі немає, а 10 давати не хочуть. НБУ повинен повернути 5 копійок в обіг”, – пише автор петиції Віталій Гончаренко.
Як виявилося, введення в обіг нових монет і купюр – це головний біль для багатьох незрячих і слабозорих українців. Ми поспілкувалися з кількома з них, щоб дізнатися їхню думку. Більшість людей з проблемами зору просять владу перед введенням нових монет і купюр враховувати їхню думку. А ще краще – проводити опитування перед карбуванням нових монет і друкуванням нових банкнот.
Нагадаємо, на початку минулого року в Україні ввели нові монети номіналом в 1 і 2 гривні. У НБУ тоді заявили, що нові металеві гроші поступово замінять зношені паперові одно- і двогривневки. З огляду на те, що термін служби дрібних банкнот – не більше року, можна припустити, що через 2-3 роки вони стануть рідкістю.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас