Верховний суд дозволив Коломойському не погашати частину боргу перед НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховний суд дозволив Коломойському не погашати частину боргу перед НБУ

Фондовий ринок
732
Верховний Суд 22 січня відхилив касаційну скаргу Національного банку на рішення судів попередніх інстанцій про відмову у зверненні стягнення на предмет іпотеки, пов’язаної з ексвласником ПриватБанку Ігорем Коломойським компанії ТОВ “Гаджибей”.
Про це йдеться на сайті регулятора.
Зазначена компанія у жовтні 2014 року надала Національному банку в заставу дві земельні ділянки в Одеській області в якості забезпечення за кредитом рефінансування, що надавався ПриватБанку до націоналізації. Оскільки ТОВ “Гаджибей” не виконало взятих на себе зобов’язань майнового поручителя ПриватБанку, Національний банк з метою погашення заборгованості через звернення стягнення на заставне майно подав позов до Господарського суду Одеської області.
26 жовтня 2018 року суд першої інстанції, а 22 жовтня 2019 року суд апеляційної інстанції відхилили позовні вимоги Національного банку. Суди обґрунтували свою позицію тим, що Національний банк повинен був здійснювати стягнення застави з ТОВ “Гаджибей” лише у випадку неможливості списання коштів з банківських рахунків ПриватБанку. Зазначимо, що під час подання позову Національний банк керувався нормами, зокрема Закону України “Про Національний банк України”.
«Ми не погоджуємося з рішенням Верховного Суду та переконані, що воно суперечить нормам чинного законодавства. Таке рішення створює ризик, коли ексвласники ПриватБанку зможуть уникнути відповідальності за невиконання взятих на себе зобов’язань», — повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.
У Нацбанку нагадують, що наразі борг ПриватБанку за кредитами рефінансування складає близько 7,6 мільярда гривень. Для погашення цього боргу Нацбанку подав 148 позовів проти поручителів за цими кредитами з метою стягнення цієї заборгованості, яка виникла ще перед націоналізацією банку у 2016 році. НБУ вже виграв 24 позови на стягнення 1,36 мільярда гривень.
21 січня Господарський суд Львівської області стягнув з компанії Коломойського нерухомість на понад 100 мільйонів гривень для погашення боргу за кредитом рефінансування.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас