Україна до 2050 р. відмовиться від вугільної генерації, досягне частки ВДЕ в 70% - Мінекоенерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна до 2050 р. відмовиться від вугільної генерації, досягне частки ВДЕ в 70% - Мінекоенерго

Енергетика
1033
Україна може повністю відмовитися від вугільної генерації до 2050 року, частка відновлюваних джерел (ВДЕ) в структурі виробництва електроенергії до цього моменту може досягти близько 70%.
Про це заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель, представляючи концепцію “зеленого” енергетичного переходу України до 2050 року.
“До 2050 року рівень ВДЕ повинен становити близько 70%. У нас є оцінки, різні графіки і сценарії реалізації цієї цифри, але найголовнішим є те, що цей розвиток (ВДЕ. – Ред.) має бути економічно обґрунтованим”, – сказав він під час прес-конференції у Києві.
“Ми прогнозуємо повне заміщення вугільної генерації до 2050 року. У мене є надія, і я, фактично, впевнений, що це відбудеться раніше, з огляду на ті виклики і проблеми, які наразі несе цей напрямок”, – додав міністр.
У свою чергу, частка атомної генерації в енергобалансі країни до 2050 року знизиться до 20-25%.
Згідно з оприлюдненим на сайті Міністерства проєктом Концепції, серед основних напрямків декарбонізації відзначається орієнтація на енергоефективність та енергозбереження, впровадження системного підходу до поводження з відходами, зниження енергоємності ВВП України до середнього рівня країн ЄС, орієнтація на екологічно-чистий транспорт. У документі також відзначається роль розвитку конкуренції на українських енергетичних ринках, а також їх інтеграції з європейськими.
За розрахунками Мінекоенерго, для переходу України до кліматично-нейтральної економіки необхідно щорічно забезпечувати залучення інвестицій в середньому на рівні 5% ВВП.
“Звичайно, ми тут говоримо про всі інвестиції, не тільки про державне фінансування… Будуть інвестиції за рахунок приватного сектору – домогосподарства будуть встановлювати панелі, бізнес буде встановлювати генерацію або вкладати кошти в енергоефективність. Роль держави – заохочувати такі інвестиції”,-прокоментував заступник Міністра Сергій Масличенко під час прес-конференції.
Міністерство розраховує, що концепція буде затверджена Кабінетом Міністрів у першому кварталі цього року, після того як пройде експертне обговорення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас